Bjarne (67) veide 40 kilo da han ble kastet ut av sykehuset

Bjarne Myrvold følte seg så syk at han var redd for å dra hjem – likevel sendte sykehuset inn tre politifolk for å kaste han ut.

Bjarne Myrvold

INGEN GRUNN: Bjarne Myrvold mener Sykehuset Namsos ikke hadde noen grunn til å kaste han ut.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Siden januar i fjor har Bjarne Myrvold vært mye inn og ut av sykehus. Han er underernært, immunforsvaret er svekket, og han har hatt flere lungebetennelser.

For to uker siden ble han lagt inn på Sykehuset Namsos på nytt, denne gangen med store pusteproblemer.

Det ble et opphold han aldri kommer til å glemme.

– Følte meg utrygg

Etter noen dager på sykehuset, mente de at han var for frisk til å være der og ville sende han hjem, noe Myrvold ikke var komfortabel med.

– Jeg er veldig utrygg og har angst for hva som kan skje hvis jeg blir sendt hjem til meg selv. Derfor ville jeg ikke reise før jeg hadde snakket med Namsos kommune om å få hjelp, forteller Myrvold.

Bjarne Myrvold

TRENGER PUSTEMASKIN: Bjarne Myrvold er helt avhengig av denne maskinen for å kunne puste.

Foto: Espen Sandmo / NRK

I to dager lå han i senga si og forsøkte å få tak i noen ansvarlige i kommunen, uten å lykkes.

Inge Formo

UNØDVENDIG: Inge Formo synes det var unødvendig å tilkalle politiet for å kaste ut Bjarne Myrvold.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Myrvold ble både fortvilet og frustrert. Det ble ikke noe bedre da overlegen på sykehusavdelingen kom inn på firemannsrommet. Hun skal ha kjeftet på han fordi han ikke ville reise frivillig, og truet med å tilkalle politiet.

Det opplevde medpasient Inge Formo som svært spesielt.

– Bjarne var fortvilet fordi han ikke fikk tak i noen hos kommunen som kunne hjelpe han. Å kjefte på en pasient i andres påhør, hører ikke hjemme noe sted. Men ingen av oss trodde politiet ville bli tilkalt, sier Formo.

– To store politifolk

Etter ei stund kom både en vekter og politiet inn på rommet.

– Det er nesten så vi ikke trodde det vi så. En mann på 40 kilo og to store politifolk. Det er ikke sånn vi skal ha det i Norge, sier en sjokkert Inge Formo.

Senere kom det tre politifolk, og tok med seg Bjarne Myrvold ut av sykehuset.

– De fulgte til og med etter meg inn på apoteket da jeg skulle kjøpe medisiner. Det er bare så nedverdigende og simpelt, sier Myrvold.

Lensmann Stein Erik Granli i Namsos bekrefter at de ble bedt om å hente ut pasienten, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

Styreleder Ingrid Finboe Svendsen i Helse Nord-Trøndelag er forelagt saken, men hevnviser NRK videre til helseforetakets kommunikasjonssjef, Svein Karlsen. Men han sier de ikke kan kommentere den.

Rådgiver Kjell Vang

ALDRI HØRT OM LIGNENDE: Rådgiver Kjell Vang hos Pasient- og brukerombudet har ikke hørt at politiet er blitt tilkalt for å kaste ut en pasient før.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Aldri hørt om noe lignende

Seniorrådgiver Kjell Vang hos Pasient- og brukerombudet i Trøndelag har jobbet med pasientsaker i mange år, men har aldri opplevd en lignende sak.

– Det er jo pasienter som ikke vil bli skrevet ut av sykehus, men da klarer partene å ordne opp. Å gå til et så drastisk skritt som å tilkalle politiet, har jeg ikke hørt om før, sier Vang til NRK.

Helse- og omsorgssjef Morten Sommer i Namsos kommune vil heller ikke kommentere saken, men NRK er kjent med at de tidligere har gitt Bjarne Myrvold et oppfølgingstilbud som han har takket nei til.

– Det eneste jeg ønsker nå er å ha det trygt, og da vil jeg ha plass på Namsos helsehus der jeg har vært før. Der føler jeg meg trygg, sier Myrvold til NRK.