Hopp til innhold

Utenriksministeren åpnet UFO-utstilling

– Jeg har jo ansvaret for kontakt med fremmede makter, sa utenriksminister Barth Eide, da han åpnet Hessdalenrommet på Vitensenteret i Østfold i helga.

Espen Barth Eide åpner Hessdalenrommet

Utenriksminister Espen Barth Eide var fascinert over bildene av lysfenomener i Hessdalen i Sør-Trøndelag.

Foto: Per Magne Moan

Hessdalsfenomenet har fått et eget rom på Inspiria Vitensenter i Sarpsborg, og fredag ble det offisielt åpnet av selveste utenriksminister Espen Barth Eide.

– Jeg vil ha øyeblikkelig rapport om kontakt med utenomjordiske vesener oppnås, sier statsråden, som synes det er et veldig spennende mysterium.

– Beæret over oppdraget

Barth Eide synes det er på sin plass at det er utenriksministeren som får det ærefulle oppdrag å klippe snoren på Hessdalenrommet.

– Jeg er veldig beæret over det. Og siden en av teoriene er at lysene kommer fra folk fra en annen planet, er det rimelig at det er utenriksministeren som foretar åpningen, sier han.

Barth Eide sier han har hørt om Hessdalsfenomenet flere ganger, og at han har lært mye av å komme hit og se hva man vet så langt.

– Bildene er fascinerende.

Espen Barth Eide
Foto: Per Magne Moan

Vil inspirere de unge

Det 6.400 kvadratmeter store Inspiria Vitensenter betegnes som en «fornøyelsespark som handler om kunnskap». Målet er at barn, unge og voksne skal lære mer om matte, fysikk, biologi, kjemi eller astronomi ved å eksperimentere selv.

Utenriksministeren håper Hessdalenrommet inspirerer mange unge til å bli naturvitere, og dermed også bidra til å finne ut hva dette fenomenet er.

– For Holtålen kommune tror jeg imidlertid det er en fordel at man ikke finner svaret på lenge, slik at det fortsatt kommer tilreisende for å undersøke, ler han, før han legger til:

– Men det kan jo også være at man finner noe spektakulært som gjør det enda mer spennende.

UFO Hessdalen.

Det har blitt tatt mange bilder av ukjente lysfenomener i Hessdalen oppgjennom årene.

Ivrige østfoldinger

Holtålenordfører Jan Håvard Refsethås var også til stede på åpningen. Holtålen kommune har bidratt med 150.000 kroner til Hessdalsfenomenet, og dermed også til at Hessdalenrommet kunne realiseres.

Erling Strand og Bjørn Gitle Hauge fra høyskolen i Østfold holdt foredrag om Hessdalsfenomenet. De to lektorene har forsket på de mystiske lysene i flere år.

I september er det klart for en ny Science Camp i Hessdalen. Da reiser igjen elever fra Sciencelinja ved Greåker videregående skole i Sarpsborg for å drive feltarbeid.

INSPIRIA science senter

Inspira Vitensenter er et populærvitenskapelig opplevelses- og læringssenter i Sarpsborg innen matematikk, naturvitenskap og teknologi.

Foto: Lise Gro Andersen / NRK