Hopp til innhold

Avdekket unikt båtvrak – nå risikerer de betinget fengsel og bøter

To kamerater i 70-årene gravde frem et båtvrak fra 1700-tallet. Fredag måtte de i retten – tiltalt for brudd på kulturminneloven.

Båtvrak i Kattmarka

TILTALT FOR UTGRAVING: Rettssaken mot de to kameratene i 70-årene som gravde frem dette båtvraket i Namsos sommeren 2017 foregikk i Namdal tingrett fredag.

Foto: Fredrik Skoglund / Fredrik Skoglund/ NTNU Vitenskapsmuseet

Den halvannet år lange konflikten startet med at Ivar Amundsen kom over et sagn. Ifølge sagnet var et flere hundre år gammelt båtvrak begravd et sted langs Namsenfjorden i Trøndelag. Amundsen lot seg fascinere.

Den nå 73 år gamle mannen ble euforisk da han fikk øye på treverket som stakk opp fra blåleira nede ved vannkanten i Kattmarka i Namsos kommune.

Amundsen tok raskt kontakt med NTNU Vitenskapsmuseet for å prate med arkeologer om funnet. Så langt hadde han gjort alt riktig, ifølge de som nå har tatt ham til retten.

Men da han ikke fikk tilbakemeldinger, antok han at arkeologene ikke så på funnet som særlig interessant.

Derfor tok han med seg kameraten sin, Svein Ove Buvarp (74), til båtvraket for å grave det frem. Det skulle de ikke ha gjort, mener påtalemyndigheten.

Påstand om 15.000 kroner i bot

Vitenskapsmuseet anmeldte de to kameratene. Fredag måtte de møte i Namdal tingrett, tiltalt for å ha brutt kulturminneloven.

Ivar Amundsen

TUNG TID: Ivar Amundsen har problemer med å forstå at saken havnet i retten. – Det har vært tungt i snart et og et halvt år.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Det har vært en fryktelig tid etter at det ble klart det ville bli en rettssak. Jeg har nesten ikke visst hvordan jeg skulle komme meg gjennom dette, sa Amundsen i retten fredag.

Båten har ligget beskyttet av leire. Den fikk skader da den ble gravd frem.

– Vi sitter igjen med et fysisk objekt, men mangler historien rundt. Spor som knytter den til andre plasser, eller personlige gjenstander, er borte, sa arkeolog Fredrik Skoglund i retten.

Påstand om 15.000 kroner i bot

Aktor Amund Sand la ned påstand om betinget fengsel i 21 dager for Ivar Amundsen og bot på 15.000 kroner.

For Svein Ove Buvarp er påstanden 15 dagers betinget fengsel og 10.000 kroner i bot.

Forsvarerne til de to går inn for full frifinnelse.

Vitenskapsmuseet har rettet krav på 30.000 kroner mot de to. De vil ha erstatning knyttet til lønn, analyser og driftskostnader i forbindelse med undersøkelser og sikring av vraket.

Amundsen synes det er tungt at kameraten er blitt en del av dette.

– Jeg har hatt dårlig samvittighet for å ha dratt ham inn i saken.

Svein Buvarp ved jekta i Namsos

RISIKERER BOT: Også Amundsens kamerat, Svein Ove Buvarp, risikerer betinget fengsel og bot. Han ble med for å grave frem båten i Kattmarka i 2017.

Foto: Ivar Amundsen

– Skulle ikke begynt å grave frem vraket

Det er sjelden at privatpersoner tas til retten for brudd på kulturminneloven, understreker aktor Amund Sand.

Pensjonistene skal ikke ha fått klar beskjed om å holde seg unna båtvraket da de var i dialog med arkeologen fra Vitenskapsmuseet. Likevel mener Sand at de skulle ha orientert seg bedre.

– Enhver som setter i gang noe plikter å holde seg orientert rundt regelverket som gjelder.

NRK omtalte først saken høsten 2017. Arkeologene likte ikke at det ble en mediesak, sier Amundsen:

– Jeg fikk en skikkelig overhøvling av arkeologen, og ble kjeftet opp. Jeg beklaget at jeg hadde gjort det, men følte ikke at jeg ble tatt på alvor.

Siste fra Trøndelag