Hopp til innhold

Vil firedoble antall studentboliger

Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag bygge 4000 nye studentboliger årlig i Norge. Velferdstinget er fornøyde med vedtaket, men setter spørsmålstegn ved gjennomføringsevnen.

Teknobyen studentby

Et trangt og vanskelig leiemarked er bakgrunnen for Arbeiderpartiets ønske om å bygge enda flere studentboliger i Trondheim og resten av landet. Stadig flere studieplasser fører til at antall studenter per i dag vokser mye raskere enn utbyggingen av boliger.

Foto: M.C.Herzog/Visualis arkitektur

Arbeiderpartiet vedtok på et møte i helgen å firedoble byggingen av antall studentboliger hvert år på landsbasis.

– Vi vet at det særlig i Trondheim er en utfordring i forhold til studentboliger. Og det vi ser nå er et useriøst boligmarked i forhold til studentene. Vi ønsker et godt boligtilbud for dem som ønsker å studere, særlig i storbyene, sier Eva Kristin Hansen, leder av Sør-Trøndelag Arbeiderparti.

For få boliger tvinger studentene ut på det private boligmarkedet, hvor leieprisene ofte er svært høye. Hansen mener det er viktig å øke antallet rimelige boliger, slik at det er mulig å være heltidsstudent.

Skepsis blant studentene

Studentboliger

I dag er løftet fra regjeringen på 1000 nye studentboliger i året.

Foto: SiT

Velferdstinget i Trondheim, som omfatter alle studentene i byen, synes det er flott at partiet tør å satse, men er usikre på om det ambisiøse vedtaket er gjennomførbart.

– Det er på tide at Arbeiderpartiet har kommet på banen. De har hengt litt etter. Den store utfordringen for oss er at vi må tro på det. Det må bli øremerkede midler til dette, og vi må se at det tas tak i, sier nestleder Vilde Coward.

Hun mener man ikke kan se på utbyggingen av studentboliger uten å ta hensyn til opptaket av studenter. En stadig økning i antall studieplasser gjør at studenttallet vokser merkbart hvert år. I fjor var det omtrent 3000 søkere til 500 ledige studentboliger.

– Vi har en dekningsgrad på 15 prosent her i Trondheim, og det er alt for lite. Det regulerer ikke boligmarkedet nok. Vi må i hvert fall opp på 20 prosent for å klare det. Så det er absolutt på tide at man satser mer for at det skal utgjøre en forskjell, sier Coward.

Trondheim mangler 1200 studentboliger for å nå målet om en dekningsgrad på 20 prosent. Nå krever Velferdstinget at staten tar ansvar for å få fart på utbyggingen.

– Skal man bygge 4000 nye studentboliger, så forutsetter det også at staten spytter inn i større grad enn de gjør i dag. Da må vi ha et statstilskudd på 50 prosent.

Les også: Over 15.000 venter på studentbolig

Kun 100 nye boliger

Eva Kirsten Hansen innrømmer at boligbyggingen går for langsomt. I Trondheim skal det bygges under 100 studentboliger i 2013. Noe som er langt lavere enn hva studenttilstrømningen til byen krever.

Artikkelen fortsetter under bildet

Eva Kristin Hansen

Eva Kristin Hansen er leder i Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag. Hun erkjenner at staten nå må bidra mer til at studentene får det enklere på leiemarkedet.

Foto: Jon Arne Johansen / NRK

– Jeg tror vi må få opp tempoet. Det er helt riktig av studentene å påpeke det. Det er viktig at ting skjer raskt. Men det står aktører klare til å bygge boliger, og jeg tror det er viktig å få på plass betingelser som gjør at de kan komme i gang. I tillegg til at staten bidrar til flere studentboliger generelt, sier lederen i Arbeiderpartiet.

Tall fra regjeringen viser at det i dag bygges 925 boliger i snitt hvert år. Hansen legger ikke skjul på at de har en jobb å gjøre om de skal klare å bygge fire ganger flere boliger i året.

– Det må jo gjøres en jobb i forhold til bevilgningen, men også å få folk til å bygge boligene. Det er jo en jobb som må gjøres, men vi mener at vi må erkjenne hvordan situasjonen faktisk er, og sette oss ambisiøse mål. Det er fullt mulig å gjennomføre, men det må gjøres en jobb og man må sette av penger til det.

Les også: Mange søkere til få studentboliger

Behov for økte midler

– Vi ønsker å øke kostnadsrammen for studentboliger. I dag er den på 750 000 kroner, og vi ønsker å øke den til 800 000. Vi mener også at staten må bidra i større grad, og vi ønsker å øke tilskuddet fra staten per studentbolig til 50 prosent, sier Hansen.

Forslaget vil bli tatt opp på Arbeiderpartiets landsmøte i april, og lederen i Sør-Trøndelag Arbeiderparti er optimistisk.

– Boligpolitikk kommer til å bli et av de store temaene på landsmøtet for Ap, og jeg tror fylkene som har mange studenter kommer til å være for at vi skal øke antall studentboliger. Så gjenstår det å se hvor ambisiøse landsmøtet kommer til å være.

Les også: Fullt hos SiT lenge før årets opptak