Betalte en halv filippinsk årslønn for overgrepsbilder

Alt ble gjort utelukkende av medisinsk interesse for gutters utvikling, fastholder den 45 år gamle overgrepstiltalte Trondheimsmannen.

Tinghuset i Trondheim

På dag fire i rettsaken, fastholder den tiltalte 45-årige trondheimsmannen at alt ble gjort av medisinsk interesse.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Mannen nekter for å ha hatt et seksuelt motiv, og angrer i dag. Han var også redd for at en filippinsk gutt skulle bli omskjært, forklarte den tiltalte i Sør-Trøndelag tingrett torsdag.

Torsdag fikk retten se flere bilder og filmer som tiltalte har tatt selv eller fått bestilt. Tre av guttene er indiske, én fra Filippinene. Av den siste er det beslaglagt 251 bilder og 14 filmer hos tiltalte. Bildene viser guttens penis, og på filmene onanerer han. Gutten er i slekt med tiltaltes sønn.

Ga penger mot videoer

Filmingen av gutten på Filippinene i 2014 ble organisert via Skypechat mellom gutten, mor til tiltaltes sønn og tiltalte. Av meldingene går det fram at tiltalte betalte penger mot at gutten filmet selv eller ble filmet.

– Engangsbeløpet kunne utgjøre en halv vanlig månedslønn i Filippinene, men vi anslår at tiltalte totalt har betalt penger tilsvarende en halv filippinsk årslønn, sier aktor Bjørn Kristian Soknes, til NRK.

I Skypeutskriftene finnes setninger fra tiltalte som: "If you can make another video, I will transfer more money."

– Hvorfor var det nødvendig for deg å følge med på guttens utvikling ved å bestille slike filmer og bilder, ville aktor, førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes vite.

Tiltalte svarte at han var bekymret for om gutten ville bli omskjært og via bilder derfor ville sjekke om forhuden hans var trang.

– Var ikke dette noe familien på Filippinene kunne ta seg av, spør aktor.

Tiltalte svarte til det at ingen der var i stand til å vurdere det.

Når det gjelder onaneringen på filmene, forklarer tiltalte det med at han ville se om gutten kunne ejakulere.

– Så det hadde ikke noe med trang forhud å gjøre, spør aktor.

– Nei, jeg ville vite hvor langt han hadde kommet i utviklingen, sa tiltalte.

45-åringen erkjenner straffskyld for dette forholdet.

Bilder og videoer på tiltaltes PC.

Bilde fra politiets etterforskning. Ulovlige filmer og bilder ble funnet på den tiltalte trønderens PC.

Foto: Politiet

Var lei av pengemaset, ville ha noe igjen

Tiltalte har også sagt seg skyldig i å ha bestilt film og bilder fra en indisk mann han møtte gjennom jobben, sannsynligvis allerede i 2005. Inderen skulle videreutdanne seg, og tiltalte støttet ham med pengegaver. I skriftlig kommunikasjon fra 2010 ber tiltalte inderen også ta kontakt med barn som tigget, og spørre om de ville være modeller mot penger.

Utskrifter som politiet har funnet av tiltaltes konto viser at han totalt har betalt drøye 36 tusen kroner til inderen, men etterhvert ville inderen ha mer.

– Da spurte jeg hva jeg kunne få tilbake for dette stadige maset om penger, sa tiltalte i retten torsdag.

Løsningen ble bilder og filmer av små gutter som inderen produserte.

På filmene som retten fikk se torsdag, hører vi inderen instruere guttene. I bakgrunnen høres minst en voksenstemme til. I tiltalen er det tatt med tre fornærmede, rundt 50 bilder og tre filmer på i alt 20 minutter. Men politiet fant navn på flere gutter fra India i tiltaltes bildemateriale som ikke er tatt med i tiltalen.

Skjermdump

Politiets skjermdump. En indisk gutt (til høyre i bildet) setter seg på senga i en av tiltaltes filmer.

Foto: Politiet

Tiltalte kan ikke huske flere enn de tre filmene.

På spørsmål fra sin forsvarer Torfinn Svanem, svarte den tiltalte 45-åringen at han i dag innser at han ikke burde gjort dette.

Nekter straffskyld for bilder av sin egen sønn

Få dager etter at hans egen sønn ble født, ville tiltalte vite om sønnen hadde "normal utvikling" som han sa i retten. I tiltalen er det tatt med 18 bilder av spebarnets underliv, fra forskjellige vinkler.

Tiltalte nekter også straffskyld for tilsvarende bilder av sønnene til sin tidligere samboer i Norge.

Sendte e-post til seg selv med bildebestilling

I 2005 videresendte tiltalte e-post til inderen med detaljerte bestillinger av film og bilder. Tiltalte vedgikk i retten at det var han selv som hadde skrevet e-posten, men at han kalte seg noe annet for at inderen ikke skulle skjønne at det var tiltalte som egentlig bestilte materialet.