Hopp til innhold

Adventseventyr ble internasjonal boksuksess

Amazon.com har kåret Tone Almhjells fantasyroman "The Twistrose Key" til en av månedens bøker for barn mellom 9 og 12 år.

Trønderjente med boksuksess i utlandet

– Jeg fikk ideen da ørkenrotten min døde, sier Tone Almhjell.

Det hele startet med at hun skrev en adventskalenderen til søsteren sin for ni år siden. Det ble starten på et eventyr. Tone Almhjell sa opp jobben og solgte leiligheten for å bli fantasyforfatter.

– Det var helt ekstremt modig, og jeg kan nesten ikke forstå at jeg gjorde det, sier Almhjell.

The Twistrose Key

Boka kommer ut i Norge i desember.

Foto: Ketil Kern / NRK
Einar Ibenholt,

Einar Ibenholt er forlagsdirektør i Gyldendal.

Foto: Ketil Kern / NRK

Fikk ideen da kjæledyret døde

Men det angrer hun ikke på i dag. Årene med skriving ble til boken "The Twistrose key". Den foregår i et univers der barns kjæledyr lever videre etter døden.

– Jeg fikk ideen da ørkenrotten min døde, og det syntes jeg i en alder av 31 år var veldig trist, sier Tone og trekker på smilebåndet.

Så hun diktet opp en verden der den døde ørkenrotta kunne leve videre og ha det bra.

Fikk napp i USA

Den ideen likte det amerikanske forlaget Penguin så godt at de kjøpte boka for et sekssifret dollarbeløp. Nå drar Tone over dammen for å være med på den amerikanske lanseringen.

– Jeg føler at jeg står litt på siden av meg selv og ser det her utspille seg. Men jeg er jo bare glad for å være med på ferden, sier Almhjell.

Boken har fått rosende omtale i bransjebladet Kirkus og er kåret til månedens bok på Amazon.com. I desember kommer boka ut i Norge.

Aldri opplevd lignende

Her hjemme er forlagsdirektør i Gyldendal, Einar Ibenholt, nesten målløs.

– En norsk forfatter som debuterer på engelsk, på et stort amerikansk forlag og som opplever den medvinden, den mottakelsen og den satsningen som hun har gjort, det har jeg aldri vært borti, sier Ibenholdt.

– Jeg ville ikke holdt det som mulig.

Men Tone Almhjell har bevist at det er mulig, og suksessen har gitt mersmak. Når USA-turen er over kommer hun hjem til Norge for å skrive flere bøker.