Hopp til innhold

Advarer mot eierskifteforsikring

– Det er omtrent umulig å få ut penger av forsikringene, mener en ekspert.

Amund Grimstad

Arkitekt Amund Grimstad sammenligner forsikringsselskapene med et mangehodet troll.

Foto: Elisabeth Skarrud / NRK

– Du bør tenke deg om to ganger før du kjøper bolig hvor eier har tegnet eierskifteforsikring, sier arkitekt Amund Grimstad. Han har lang erfaring med å rydde opp etter boligkjøp der det i etterkant har blitt oppdaget feil eller skader som ikke kom frem i prospektet.

– Unødvendig utgift

– Av de sakene jeg kjenner til, har bare én person fått ut penger fra en slik forsikring. Resten har stanga hodet i veggen, advarer Grimstad.

Arkitekten driver arkitektkontoret Grimstad og Tønsager AS i Trondheim, og mener en slik forsikring kun er en unødvendig utgift som man med litt strengere krav til blant annet takstmannen med fordel kan være foruten.

– Jeg anbefaler de som selger å være så ærlige som mulig, og fortelle alt som er galt med huset.

Eierskifteforsikringen går i korte trekk ut på å overlate ansvaret for eventuelle skjulte feil på boligen du selger til et forsikringsselskap. Dette mener Grimstad gir grunn til å være skeptisk til selger, og mistenker han kanskje har noe å skjule. Arkitekten mener kjøperens rettigheter ved boligkjøp er altfor dårlig ivaretatt.

– I den grad kjøperen har noen rettigheter, må han slåss mot et mangehodet troll han ikke aner hvem er og som man neppe har noen sjanse mot, sier arkitekten.

– Ikke noe troll

Direktør Merete Christensen Bernau, Protector forsikring.

Merete Bernau i Protector forsikring

Foto: Kjartan Ovesen, NRK

– Jeg er selvsagt ikke enig i at vi er et mangehodet troll. Vi dekker en reell risiko hos selger, og utbetaler mye på disse forsikringene hvert eneste år.

Det sier Merete Bernau, som er ansvarlig for klagesakene i Protecor forsikring. De er en av to hovedaktører innen eierskifteforsikringsselskap i Norge. Hun mener folk generelt har for høye forventninger i forhold til å få igjen for skader på brukt bolig.

Vil ha garantiordning

For å styrke kjøperens rettigheter foreslår Amund Grimstad nå å innføre en garanti på linje med den man får ved kjøp av bil. Men også her møter han motstand.

– Jeg ser egentlig ikke hvordan man skal gjøre dette mye enklere. En garantiordning vil føre til at mange blir redde for å selge boligen, sier advokat Dag Are Børresen hos Help forsikring. De har spesialisert seg på boligkjøperforsikring - og kjemper mot de mektige eierskifteforsikringsselskapene.