NRK Meny
Normal

– Snø er en utfordring for oss

De som jobber for ski-VM til Trondheim i 2021 er allerede i gang med å undersøke hva som kan gjøres for å sikre arrangementet gode snøforhold.

Bjørn Dæhlie tar gull på 15 km jaktstart i VM i Trondheim 1997

Bjørn Dæhlie tar gull på 15 km jaktstart i VM i Trondheim 1997.

Foto: Richardsen, Tor / Scanpix

– Vi har innledet en dialog med NTNU og SINTEF, og har lyst til å se på dette med snøteknologi. Hvordan kan vi flinkere til å hjelpe vinteren, sier Guri Hetland, prosjektleder for VM til Trondheim 2021.

Guri Hetland

Guri Hetland jobber for at Trondheim får ski-VM i 2021.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Sist vinter var Gjevilvatnet i fjellkommunen Oppdal isfritt i januar, og arrangøren av hovedlandsrennet i Knyken i februar måtte skrape snø av åkrene for lage skirenn.

I Trondheim fikk skientusiastene hjelp av rekordmye kunstsnø.

Snøproduksjon og lagring

Guri Hetland sier at snø er en utfordring, og hun er ikke er tvil om at store skiarrangementer trenger en plan for reservesnø, enten i form av utstyr for snøproduksjon eller snølagring.

– Det blir mer og mer aktuelt å produsere på de beste tidspunktene om vinteren, og spare den snøen over sommeren. Det er noe som blir sentralt i VM-prosjektet og som vi har begynt å se på, sier prosjektlederen.

Tøff konkurranse

I juni 2016 skal det internasjonale skiforbundet bestemme hvem som får verdensmesterskapet. Før den tid skal det lages en best mulig søknad for Trondheim.

– Det er klart at det er mye jobb som skal gjøres, men jeg skal ikke gjøre den alene. Det er veldig mange gode krefter som bidrar og jeg føler meg trygg på at vi skal komme vel i havn.

Hetland sier at tyske Oberstdorf blir Trondheims hardeste konkurrent.

– De har søkt fire ganger allerede og fått fire avslag. De søker for femte gang og har et fint anlegg, en god skitradisjon og er flinke arrangører. I tillegg har Planica i Slovenia søkt de to siste gangen, og det ryktes at de prøver igjen. Først i mai neste år blir det klart hvem som søker om å få arrangere mesterskapet

Snøkanonene går i Granåsen

Snøkanoner sørger for vinter og skiføre i Granåsen.

Foto: Odd Arne Stokseth

Vil studere hopp og kombinert

Guri Hetland har både vært aktiv langrennsløper, trener og teknisk delegert i det internasjonale skiforbundet. Det har gjort at hun sitter med et stort nettverk innen internasjonal skisport.

– Det tror jeg vil være en fordel i denne jobben også. Nå er det først og fremst langrennsarrangement jeg kjenner, og dette handler også om hopp og kombinert. Jeg har tenkt å bruke en del tid i vinter for å bli mer kjent med de to grenene.

Guri Hetland tror det vil trengs et par tusen frivillige for å arrangere VM i Trondheim.