Hopp til innhold

– Situasjonen er ute av kontroll

Helse- og overdoseteamet i Trondheim har aldri opplevd en lignende sommer og mener situasjonen i byen er ute av kontroll.

Overdose

Beroligende tabletter omsettes i stort omfang. Blandet med heroin kan utfallet fort bli fatalt.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Oversikten fra Trondheims helse- og overdoseteam viser at antall overdoser hittil i år allerede er doblet fra i fjor. Bare i juli er det meldt om 19 nye overdoser. Så langt i august har det vært tre.

Jan Erik Skjølås, fagleder i helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune, mener situasjonen er ute av kontroll, og at byen nærmest flyter over av beroligende tabletter, som sammen med heroin utgjør en livsfarlig kombinasjon.

Jan Erik Skjølås

Jan Erik Skjølås, fagleder i helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune.

Foto: Tine Nilsen / NRK

Sterk økning fra i fjor

Beroligende tabletter omsettes i stort omfang, og blandet med heroin kan utfallet fort bli fatalt.

– Det er alarmerende. I mine tretten år i helse- og overdoseteamet har jeg aldri opplevd en slik sommer før, sier Skjølås til NRK.

Mange overdoser skjer nå det brukes heroin sammen med beroligende tabletter som Rivotril og Xanor. Dette er tabletter som er laget for å dempe panikkangst og epileptiske anfall.

– Å blande disse stoffene sammen er livsfarlig og kan ta liv, sier faglederen.

I 2014 var det 47 overdoser i Trondheim. Hittil i år har det vært 58 overdoser og to dødsfall.

Mange unge rekrutteres

Overdoser øker også blant unge rusmisbrukere i Trondheim. Dette er en utvikling som bekymrer Skjølås. Tidligere i sommer fortalte han at helseteamet sliter med å få kontakt med de yngste brukerne.

NRK har snakket med flere rusmisbrukere i byen, som forteller at rekrutteringen til rusmiljøet er stort. Mange av de som kommer inn i det belastede miljøet er svært unge.

– Vi som er litt opp i årene vil ikke ha noe med de yngste å gjøre, sier en rusmisbruker til NRK.

Jan Erik Svendsen

Politioverbetjent Jan Erik Svendsen ved avdeling for narkotika og organisert kriminalitet.

Foto: Tine Nilsen / NRK

Politiet bekymret

Politiet er også bekymret over utviklingen og det høye tallet på overdoser.

– Selv om det er gjort flere beslag i sommer, skulle vi gjerne gjort mer, sier politioverbetjent Jan Erik Svendsen ved avdeling for narkotika og organisert kriminalitet.

Svendsen mener at politiet er nødt til å ha en sterkere operativ tilnærming til problemet, for å klare å stanse tilførselen av stoffer som forårsaker overdoser i Trondheim.