Hopp til innhold

– Send Behring Breivik til Haag

NOKAS-dømte Kjell Alrich Schumann mener Anders Behring Breivik må sendes til Haag og stilles for krigsdomstolen.

Kjell Alrich Schumann

Kjell Alrich Schumann sier at terrorsiktede Anders Behring Breivik ikke vil passe inn i noen norske fengsler.

Foto: NRK

Kjell Alrich Schumann sitter bak lås og slå i Trondheim fengsel, dømt til 16 års forvaring for NOKAS-ranet i Stavanger i 2004. Han sier terrorsiktede Anders Behring Breivik er uønsket i norske fengsler, og bør sendes ut av landet.

– Jeg mener seriøst at man må vurdere å sende han til Haag, og anse det som et krigsfenomen. Dette er for stort for Norge, sier Schumann til NRK.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik på vei fra retten til politihuset

Terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

Les også:

Uønsket bak samme mur

Schumann tror det vil være ødeleggende og vanskelig for andre insatte å få Behring Breivik i samme fengsel.

– Jeg ser ikke for meg at noen vil assosiere seg med den personen overhodet. Det er rett og slett et rovdyr som har sluppet løs noen ekstreme krefter på det norske samfunnet. Han vil ikke passe inn i noen norske fengsler.

Les også:

Frykter han flyttes til Trondheim

Schumann sier det nå blir spennende å se hvor Behring Breivik blir plassert når han får en rettskraftig dom, og han frykter at den terrorsiktede vil ende opp i Trondheim fengsel.

– Det vil komme til å prege, ødelegge og stigmatisere den gruppen som allerede er i et behandlingssystem, og som har jobbet i mange år for å kunne komme tilbake til samfunnet. Det vil bli et negativt klima, sier Schumann.

– Dette er noe helt nytt i Norge, og noe ingen bak murene har sett tidligere. Det er en grusom sak.

Les også:

– Må få annen type straff

Schumann mener at en forvaringsdom ikke vil passe for en person som Anders Behring Breivik.

– Det blir feil å gi en slik person forvaring, fordi da skal du gis mulighet til å endre deg og klargjøres for samfunnet. Det må gis en helt annen type straff.

NOKAS-dømte Kjell Alrich Schumann sier han selv er klar over hvilke traumer han har påført en stor nosk by, og sier at Anders Behring Breiviks angrep mot regjeringskvartalet og Utøya er for ekstremt og grusomt for Norge å takle.

– Det å plassere han i et hvilket som helst fengsel blir vanskelig. 21 år vil ikke være tilstrekkelig for en slik grusom handling.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.