Hopp til innhold

– Oppga falsk identitet for barnas skyld

Onsdag blir sjubarnsfamilien som har bodd i Namsos i flere år tvangssendt tilbake til Jordan. Faren innrømmer at han har oppgitt falsk identitet, men angrer ikke.

Palestinere hentet av politiet

«Retur med politiet er siste utvei, men vi sørger for at det blir en sikker og verdig hjemreise», skrev Politiets utlendingsenhet i en epost til NRK tirsdag.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Mohammed Fayez Alzangahry oppga overfor norske myndigheter at han var palestiner fra Vestbredden da han søkte asyl i landet.

Til Adresseavisen innrømmet han tirsdag at han er fra Jordan.

– Jeg gjorde det for mine barn. Jeg tenkte at hvis jeg sier at jeg er fra Jordan, så sender de meg tilbake, sier sjubarnsfaren.

Sendes ut av landet onsdag

Familien har fått endelig avslag på søknaden om oppholdstillatelse, og for tre uker siden ble barnas far sendt til politiets utlendingsinternat på Trandum.

Tirsdag morgen ble også hans kone og deres sju døtre i alderen 5 til 19 år hentet ut av hjemmet i Namsos og sendt til det samme internatet ved Gardermoen.

Ifølge Adresseavisen blir familien sendt ut av landet klokka 10 onsdag.

– De fleste av disse barna har levd nesten hele sitt liv i Norge. Jeg har ikke noen forståelse for at barn som har vært her i ni år sendes ut, sa Liv Aalberg i støttegruppa for familien, til NRK tirsdag.

– Har fremdeles et bittelite håp

Alzangahry sier han ikke angrer at han oppga feil identitet.

– I Jordan er det veldig fattig. Jeg drar ikke frivillig, fordi det handler om framtiden til familien min.

Han forteller at familien ikke har noe hus i Jordan, at noen av barna snakker dårlig arabisk og at det vil bli lite skolegang på dem.

Familien har flere ganger søkt om omgjøring av utsendelsesvedtaket, og Alzangahry sier han fremdeles har et bittelite håp.

– Men de som jobber i politiet og i UDI, de tenker bare på papirer, ikke på barna, sier han til Adresseavisen.

Palestinere hentet ut av politiet

To av de sju barna er født i Norge. Myndighetene mener familien ikke har beskyttelsesbehov.

Foto: Privat