Hopp til innhold

– Alvdalsaken er ikke unik

Den siste uka har rettsaken i Østerdalen rystet mange som er opptatt av barns sikkerhet. Men det som er utenkelige for de fleste har likevel skjedd. Overgrepsbehandlere er ikke overrasket.

Mye media under rettssaken

Et stort medieoppbud i Elverum tinghus har ført til at andre overgrepsofre føler at de blir letter trodd, mener fagsjef Turid Kavli ved Senter for traumebehandling ved Betania Malvik.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– For oss som jobber mye med mennesker som har vært utsatt for seksuelle overgrep i barndommen så er denne saken ikke spesiell, sier fagsjef Turid Kavli ved Senter for traumebehandling ved Betania Malvik til NRK.no.

System av overgripere

– Vi ser at mange som søker behandling har overgrepserfaring med voksne i nære relasjoner, og flere voksne som har vært et misbrukssystem over lang tid.

Hun mener derfor det kan komme noe godt ut av saken, selv hvor grusom den er.

– Overgrepsaken i Østerdalen er slettes ikke spesiell. Det unike er at filmopptak dokumenterer overgrepene, og dette kan føre til at ofre lettere kan bli trodd i framtida.

Les også: – Medieoppslag om overgrepssaken kan hjelpe andre overgrepsofre

Virkeligheten er vanskelig å tro

Turid Kavli har arbeidet med seksuelt misbrukte i over 25 år. Ved Senter for traumebehandling ved Betania Malvik får hun positive reaksjoner fra pasientene på medias dekning av rettsaken i Østerdalen.

Overgripernes filmopptak av sine egne overgrep mot barn gjør det lettere å bli trodd for andre som har opplevd utenkelige overgrep.

– Det helt spesielle i Alvdalssaken er at det nå blir dokumentert på en måte som gjør at det ikke er mulig å bestride saken.

– Endelig blir vi trodd

Det gjør ifølge Kavli veldig mye for dem som selv har blitt utsatt for overgrep.

– Her er det filmet. Det går ikke an å se bort fra at dette har skjedd.

– De opplever at de endelig blir trodd. Endelig finnes bevis for at dette ikke kan bestrides. Det gir nok en veldig følelse av anerkjennelse av hvor alvorlig og hvor grotesk dette kan være.