NRK Meny
Normal

5000 står uten lærlingplass

Stadig flere firmaer tar inn utenlandsk arbeidskraft på bekostning av norske ungdommer.

Vanskelig å få lærlingeplass for mange unge.

Ove Herstad

Ove Herstad har fått lærlingplass i firmaet Byggmester Jørgen Binde AS. Samtidig mangler 750 ungdommer lærlingplass i Trøndelag.

Foto: Eivind Aabakken

– Det blir for kortsiktig hvis for mange bedrifter kun lener seg på utenlandsk arbeidskraft. På lang sikt må vi satse på våre egne ungdommer, sier seniorrådgiver Jon Uthus i NHO.

Tall fra NHO viser at 5000 ungdommer står uten lærlingplass til høsten.

Uthus sier at man må stimulere til at flere bedrifter tar inn lærlinger og blir lærebedrifter, i tillegg til å ansette utenlandsk arbeidskraft.

– Det betyr mye

I Trøndelag mangler 750 ungdommer lærlingplass til høsten, men Ove Herstad er én av dem som har fått plass som lærling i firmaet Byggmester Jørgen Binde. Han var skolelei, og trengte en ny utfordring.

– Det betyr veldig mye med lærlingplass, for da har jeg alt i orden for de neste fire årene. Etter det får vi se om jeg fortsetter her, eller går videre til ingeniørskolen. Planen er å bli i området, sier Herstad.

LES: Stort frafall i yrkesfag

Stort frafall

Stadig færre elever søker seg til yrkesfaglige utdanninger i Norge, og frafallet på utdanningene er størst i hele Norden.

Mens over 80 prosent av elevene som begynte på studieforberedende i Norge har gjennomført med full kompetanse fem år etter de begynte, gjelder dette kun omtrent 55 prosent av elevene som begynte på yrkesfag.

Daglig leder Jørgen Binde i firmaet Byggmester Jørgen Binde AS mener flere firmaer må tenke langsiktig.

– Det er kanskje ikke verst i Nord-Trøndelag, men det skrives en del om firmaer som leier arbeidstakere fra utlandet. De løser utfordringene på kort sikt. Da blir det for få håndverkere i Norge, og det er ikke bra.

LES: 1500 færre plasser på bygg- og anleggsfag