NRK Meny
Normal

5000 står uten lærlingplass

Stadig flere firmaer tar inn utenlandsk arbeidskraft på bekostning av norske ungdommer.

Vanskelig å få lærlingeplass for mange unge.

Ove Herstad

Ove Herstad har fått lærlingplass i firmaet Byggmester Jørgen Binde AS. Samtidig mangler 750 ungdommer lærlingplass i Trøndelag.

Foto: Eivind Aabakken

– Det blir for kortsiktig hvis for mange bedrifter kun lener seg på utenlandsk arbeidskraft. På lang sikt må vi satse på våre egne ungdommer, sier seniorrådgiver Jon Uthus i NHO.

Tall fra NHO viser at 5000 ungdommer står uten lærlingplass til høsten.

Uthus sier at man må stimulere til at flere bedrifter tar inn lærlinger og blir lærebedrifter, i tillegg til å ansette utenlandsk arbeidskraft.

– Det betyr mye

I Trøndelag mangler 750 ungdommer lærlingplass til høsten, men Ove Herstad er én av dem som har fått plass som lærling i firmaet Byggmester Jørgen Binde. Han var skolelei, og trengte en ny utfordring.

– Det betyr veldig mye med lærlingplass, for da har jeg alt i orden for de neste fire årene. Etter det får vi se om jeg fortsetter her, eller går videre til ingeniørskolen. Planen er å bli i området, sier Herstad.

LES: Stort frafall i yrkesfag

Stort frafall

Stadig færre elever søker seg til yrkesfaglige utdanninger i Norge, og frafallet på utdanningene er størst i hele Norden.

Mens over 80 prosent av elevene som begynte på studieforberedende i Norge har gjennomført med full kompetanse fem år etter de begynte, gjelder dette kun omtrent 55 prosent av elevene som begynte på yrkesfag.

Daglig leder Jørgen Binde i firmaet Byggmester Jørgen Binde AS mener flere firmaer må tenke langsiktig.

– Det er kanskje ikke verst i Nord-Trøndelag, men det skrives en del om firmaer som leier arbeidstakere fra utlandet. De løser utfordringene på kort sikt. Da blir det for få håndverkere i Norge, og det er ikke bra.

LES: 1500 færre plasser på bygg- og anleggsfag

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.