Hopp til innhold

35 år siden Rissaraset

I tillegg til kransnedleggelse og avduking av nytt minneskilt, ble det i dag lansert en såkalt digital fortelling om raset i Rissa.

På minnestedet for Rissaraset kan folk nå få fyldig informasjon om tragedien som rammet bygda 29. april 1978.

Både ordfører, fylkespolitikere og folk som husker raset var tilstede da 35-årsdagen ble markert på minnestedet i Rissa mandag formiddag.

– I dag har vi foretatt to markeringer. I tillegg til at vi minnes raset, har vi avduket et minneskilt med en såkalt Kulmin-brikke, som gir folk tilgang til en multimedial fortelling om raset, sier ordfører Ove Vollan.

Rissaraset var forrige århundres største kvikkleireskred, og det første som noensinne ble festet til film:

Den digitale fortellingen om raset

Den digitale fortellingen om raset formidles via kulmin.no, et samarbeidsprosjekt mellom fylkeskommunene i Trøndelag og Sverresborg Folkemuseum.

Med smarttelefon eller nettbrett får du tilgang til tekst, lyd og bilder som levendegjør viktige hendelser i vår kulturarv.

Du kan få tilgang til fortellingen om Rissaraset via en QR-kode på minneskiltet ved rasområdet.

– Rissa kommune skal etterhvert ha 30 slike punkter, som forteller ulike lokale historier til de yngre generasjonene, sier Vollan.

Vil holde historien levende

Ordføreren synes det er viktig å holde kulturminner levende, og fortelle folk om den lokale historien.

– Dette er et kjempefint tiltak. Vi får jo besøk av mange turister som er interesserte i historien om raset, sier en av rissaværingene som var tilstede ved markeringen i dag.

Selv var han på hytta da raset gikk, men forteller at han ble evakuert fra hjemmet sitt i en uke etter ulykken.

– Det var litt rart å ikke få lov til å dra til hjemmet sitt.

35 år siden Rissaraset

Via QR-koden på minneskiltet får du adgang til den digitale fortellingen om Rissaraset.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Bygda ødelagt på 45 minutter

Katastrofen i Rissa inntraff like etter klokka 14 den 29. april i 1978. På gården Fissøya var de i ferd med å grave ut til et utbygg på ei driftsbygning. Plutselig begynte det å rase mot innsjøen Botnen, og fast grunn ble redusert til flytende leire.

I løpet av tre kvarter hadde det gått to ras. Ett menneskeliv gikk tapt, og hele gårdsbruk med mange dyr forsvant i leirmassene.

Skredet forårsaket også store materielle skader på tettstedet Leira på motsatt side av innsjøen Botnen, da en tre meter høy tsunami slo inn kort tid etter at hovedskredet gikk.

35 år siden Rissaraset

Fra mandagens 35-årsmarkering av Rissaraset.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK