Hopp til innhold

- Et mirakel!

Familien til 19 år gamle Lisa Valør er i lykkerus etter at den hjerneskadde jenta ble funnet i live etter et døgn ute i snøen.

Lisa i god behold
Foto: Morten Andersen / NRK

På St. Olavs Hospital kan en svært lettet familie konstatere at det verste døgnet i deres liv har fått en lykkelig slutt.

19 år gamle Lisa Valør fra Byåsen hadde vært borte i nærmere et døgn da hun ble funnet av letemannskaper i formiddag.

 

Lisa i sykesenga
Foto: Morten Andersen / NRK

Nå er familien samla rundt 19-åringen, og latter og glede fyller korridorene på intensivavdelinga ved St. Olavs hospital i ettermiddag.

Det har nesten ikke gått opp for moren og søstrene til den 19 år gamle Lisa Valør at hun ble funnet i live, etter et døgn ute i snøen.

- En eksplosjon av glede

For mor Inger Valør oppleves det som et mirakel:

- Det var som en eksplosjon av takknemlighet og glede inne i meg. Det var som en ny fødsel, det var nesten som om jeg fikk Lisa tilbake på nytt, sier Inger Valør.

For det sto om timer. Den sterkt hjerneskadde 19-åringen hadde vært borte i nesten et døgn da redningsmannskapet fant henne sittende i et ulendt skogsterreng på Selsbakk i formiddag. Lisa ble reddet av ei blå lue, som mannskapet i helikopteret fikk øye på. Moren Inger Valør forteller at datteren ikke hadde holdt ut stort lenger, for hun var så nedkjølt at hun hadde begynt å kle av seg.

- . Hun var iskald og naken med en temperatur på 29,8 grader. Hun satt avkledd i snøen, ute av stand til å gå. Så de som fant henne sa at det var i siste liten, sier en lykkelig mor.

- Håpet svant

Lisa blant venner
Foto: Morten Andersen / NRK

Moren Inger og Lisas ni søsken har funnet styrke i hverandre gjennom natta. De fleste har vært ute og lett sammen Røde Kors og andre frivillige i hele natt.

Søster Helga Valør Wist forteller om en svært tøff leteaksjon:

- Etter hvert som timene gikk, så svant håpet mer og mer. Vi var veldig bekymret, og på slutten tenkte vi at alt håp var ute. Vi hadde så stort mannskap ute, ingen hadde sett henne, vi fant ingen spor, sier Helga Valør Wist.

Mor Inger supplerer: - Det var, for å si det enkelt, et mareritt. Det er et snilt ord, for det var helt forferdelig.

- Den beste julegaven

Inger Valør er svært takknemlig for den hjelpen de har fått i løpet av døgnet som er gått:

- Trøsten min var alle de med de sterke armene og føttene som gikk. Jeg har lyst til å møte alle og ta rundt dem og klemme dem og si tusen, tusen takk. Jeg skal aldri, aldri glemme dere. Dere ga oss den beste julegaven som går an. Dere var med på å finne Lisa og berge livet til Lisa.

For det sto om liv og død for henne, sier Inger Valør, mor til Lisa.