Hopp til innhold

Yngrebølgen er over oss – men den varer kun i 10 år

Nå må kommuner og bedrifter gjøre seg så attraktive som mulig, for det blir lenge til neste gang, mener forsker.

Ungdom gjør gruppearbeid

ATTRAKTIVE: Ungdom som nå er mellom 17-27 år utgjør dagens yngrebølge som når toppen i 2023. Kommunene bør kare til seg flest mulig av overskuddet av disse, før det er for seint, mener forsker.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

De store årskullene som ble unnfanget på slutten av 80-tallet og starten av 90-tallet har nå blitt voksne. Disse utgjør hele 25 prosent flere på landsbasis enn generasjonen før.

Kjetil Sørlie

Kjetil Sørlie, forsker ved NIBR.

Foto: NIBR

Tidligere skapte denne gruppen press på barnehageplasser og fikk politikere til å fortvile over for få skoleplasser. Men nå er de blitt mellom 17 og 27 år, og skal snart ut i arbeidslivet.

– Dette er første gang på 40 år at vi får en slik yngrebølge, sier forsker Kjetil Sørlie ved Norsk institutt for by- og regionforskning.

Skape arbeidsplasser

Han mener dette er en gyllen sjanse for Norge.

– De er i alderen hvor de skal etablere seg og rekrutteres inn i arbeidsmarkedet, sier Sørlie.

Tidligere har det vært færre folk i denne aldersgruppen å fordele i Norge, og man har kjempet for å beholde dem – spesielt i distriktene.

Det ligger et potensial her, sier Sørlie, som understreker at det nå gjelder å skape bolyst og attraktive arbeidsplasser for unge. Om ti år er yngrebølgen nemlig over.

Siren Storli

Siren Storli i NHO Finnmark.

Foto: NHO

Det er også NHO enig i.

– Dette er positivt og har mange gode muligheter for næringslivet, sier Siren Storli i NHO i Finnmark.

– Det viktigste vi kan gjøre er å informere om mulighetene i det regionale arbeidslivet. At vi nå får masse ungdom som skal ut å studere og bli flinke, nytenkendes og innovative arbeidstakere, er en fantastisk mulighet, sier hun.

Hvor vil de jobbe etter utdanning?

GULLALDEREN: Hva mener yngrebølgen selv? Ungdom på gata i Alta er usikre på hvor de skal bosette seg etter utdanninga.

Store forskjeller

De fleste større byene ligger på cirka 40 prosent økning av denne aldersgruppen, og i Oslo kan økningen bli på 39 prosent.

Av fylkene i nord så ligger Finnmark an til å få 24 prosent flere i denne aldersgruppen. I Troms ligger tallet på 21, mens Nordland kun har 14 prosent økning. Men innenfor fylkesgrensene er det også store sprik.

Det er cirka 100 kommuner i landet som har nedgang. Men det ligger en mulighet her for å høste av andres overskudd, sier forskeren.

– Det er interessant fordi dette er første gang man har vekst å fordele i denne aldersgruppen. Og dette kan fordeles gjennom flytting. En del av kommunene som har mange unge kan spre veksten til de andre kommunene. De som ikke har noe vekst vil kunne vinne til seg noen av dem som er i de store byene, sier han.

Boligannonser

BOLIG: Ungdommen fra yngrebølgen NRK pratet med mener billig bolig blir avgjørende for hvor de bosetter seg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Gullalder

Sørlie har fulgt med på denne generasjonen siden de kom fram for 20 år siden.

– Utfordringen er å få utnyttet at vi er 25 prosent flere unge i befolkningen i det kommende tiåret. Det som før var problematisk for skole og barnehage gir nå en helt annen effekt når de skal ut i jobb. Det er interessant, men en må klare å utnytte det, sier forskeren.

– Er dette en gullalder?

– Ja, det er det det er, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark