Gudmund Kongshavn

Gudmund T. Kongshavn snakker ut om hvordan han har taklet det å stamme siden guttedagene. – Jeg bestemte meg tidlig for ikke å la stammingen hemme meg. At det ikke skulle påvirke meg og mitt liv i noen særlig grad, sier Kongshavn til NRK

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Bestemte meg tidlig for ikke å la stammingen hemme meg

Tromsø-keeper Gudmund Kongshavn åpen om stammingen – roses av Norsk interesseforening for stamme.

Tromsø-keeper Gudmund T. Kongshavn (25) er på offensiven foran 2016-sesongen.

Skadefri og i god form. Utenfor banen virker bergenseren trygg, blid og utadvendt.

Og etter å ha tenkt litt på det, og vurdert litt for og imot, velger han nå overfor NRK for første gang å snakke offentlig om at han stammer. Kongshavn har stammet siden guttedagene.

Og er en av i overkant 40.000 i Norge som stammer.

Han innrømmer at stammingen tidvis har vært frustrerende. Og at han vet at mange som stammer blir mobbet.

– Det synes jeg er trist, sier Kongshavn til NRK - før han fortsetter:

– Jeg bestemte meg tidlig for ikke å la stammingen hemme meg. At det ikke skulle påvirke meg og mitt liv i noen særlig grad.

– Jeg ser på meg selv som en ganske utadvendt ung mann som heller prater for mye enn for lite, smiler Kongshavn der han sitter i solen i ved havnen i Cabo de Palos ved La Manga-stripen på den spanske solkysten.

TIL-spiller Gudmund Kongshavn

Ville spille hovedrollene i skoleteater

Han trekker blant annet fram perioden fra han gikk på barneskolen.

– Hvis vi skulle ha skuespill i skolen, så skulle jeg alltid spille hovedrollen i Mio Min Mio og diverse andre skuespill. Det viser at man virkelig ikke har brydd seg så mye om det – når jeg ser på det i ettertid. Og det er jeg egentlig ganske fornøyd med.

– Så dette har vært viktig for deg i forhold til å takle det å stamme?

– Ja, nå stammer ikke jeg så veldig mye, egentlig. Men det tankesettet du har i forhold til dette, har mye å si, svarer Kongshavn.

Han høster ros for å snakke åpent om stammingen sin fra styreleder Martin Aasen Wright i Norsk interesseforening for stamme.

Martin Aasen Wright

Martin Aasen Wright i Norsk interesseforening for stamme roser Kongshavn for at han snakker offentlig om stammingen sin. - Det kan bety mye for mange at Kongshavn er åpen om dette, sier Wright.

Foto: Privat

– Mange barn og ungdommer som stammer kjenner ikke andre på egen alder som stammer. De trenger gode forbilder, noen å se opp til. Når Gudmund Kongshavn er åpen om sin stamming, tror jeg det kan bety mye. Han viser at det er mulig å få til det man brenner for - på tross av at han stammer, sier Wright til NRK.

Fordommer om stamming

Han mener det er beundringsverdig at Kongshavn snakker offentlig om at han at stammer - og ikke lar det styre det han gjør - eller sier.

- Det er mange der ute som ikke hadde turt det han gjør. Det at Kongshavn ikke legger skjul på stammingen, kan åpne opp for at andre tør å snakke mer enn de vanligvis ville ha gjort i situasjoner hvor de frykter for å stamme. For det er de selv som stammer, som vet mest om hvor frustrerende det kan være - når ordene blir et hinder. sier Wright før han legger til:

– For å bryte ned fordommer om stamming, trengs sårt mer åpenhet om stamming, sier Wright.

Kongshavn synes det er fint om det at han snakker om teamet - og sine erfaringer, kan hjelpe noen.

- Ja, og det er også litt av grunnen til at jeg har valgt å stille opp her nå. Hvis man kan hjelpe barn og unge, så er det jo fint. Jeg har jo pratet med andre som stammer som har sagt at de synes det er bra at jeg prater mye - og ikke bryr meg, sier Kongshavn.

Gudmund Kongshavn

Gudmund Kongshavn strekker seg i full lengde på treningsfeltet på La Manga. Han holdt nullen mot Krylia Sovetov fredag, men spiller ikke mot Sogndal mandag.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Aldri mobbet eller ertet

Og så tror den tidligere Vaålerenga- og Sarpsborg 08-keeperen at fotballen har hjulpet han også.

– Ja, jeg tror nok det hjelper på å være god i fotball. Og være stor og sterk - og være en av dem som er litt kul - og sånn, hvis man kan si det slik, smiler Kongshavn.

– Har du blitt ertet eller mobbet eller frosset ut, på noen måte?

– Nei, jeg føler jeg har klart å unngå det. I all hovedsak er jeg god venn med de aller fleste. Men jeg har veldig stor forståelse for at man kan plages av stammingen, og spesielt hvis man stammer mye. Da kan det nok påvirke ens liv mer enn det kanskje burde, sier Kongshavn.

Skademareritt i fjor

Han er godt i gang med sin andre sesong som Tromsø-keeper. Den første sesongen endte i et skademareritt.

Han ble først skadet på La Manga for ett år siden. Så slapp bergenseren inn ni mål på de to seriekampene han spilte fra start på våren.

Og slo opp lyskeskaden i den tredje, mot Glimt på Aspmyra 16. mai.

Kongshavn kom aldri mer på banen i eliteserien for TIL etter det i 2015.

– Det lille jeg stod gikk jo ikke så veldig bra. Men jeg er ferdig med det nå, og ser framover, sier Kongshavn.

Han har lagt bak seg en høst og vinter med mye trening.

- Motivasjonen min har alltid vært sterk. Og jeg føler jeg har gjort alt som står i min makt for at dette året her skal bli mye bedre. Og det har jeg veldig stor tro på, sier Kongshavn.

Gudmund Kongshavn

Gudmund Kongshavn har jobbet hardt på trening for å revansjere fjorårssesongen.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Spiller ikke mot Sogndal mandag

Han har ikke stått over en eneste økt i hele oppkjøringen.

– Jeg synes jeg har hatt en god utvikling. Og levert både på trening og i kamp, sier Kongshavn, som konkurrer med kroatiske Filip Loncaric (29) om keeperplassen i Tromsø-målet denne sesongen. Keepertrener Inge Takøy og Bård Flovik vil nok bestemme seg for en førstekeeper før Brann-kampen om en uke.

– Jeg håper og tror at jeg skal stå veldig mye i år. Når jeg er skadefri er jeg mer enn god nok for å stå i TIL, slutter Gudmund Kongshavn.

Han spiller ikke mot Sogndal på La Manga mandag. Men holdt nullen mot Krylia Sovetov sist fredag. Og står nok både generalprøven mot Brann i Bergen og serieåpningen i Molde.

Dette kan bli Kongshavn store år i Tromsø.