Hopp til innhold

Wilsgård: – Næringa er skuffet

Daglig leder i Wilsgård Fiskeoppdrett på Torsken i Senja kommune er skuffet over regjeringas lakseskatt. Han mener forslaget vil ramme kysten hardt.

– Næringa skal fremdeles betale mellom 10 og 15 milliarder i økt skatt. Regjeringa kan ikke svare på hva beløpet er – så mitt tall er like rett som noe annet, sier Fredd-Jarle Wilsgård i en SMS til NRK.

Wilsgård satt i årsmøte for Norges sjømatråd da regjeringas pressekonferanse ble holdt.

Grunnrenteskatten på 40 prosent ble innført 1. januar i år, selv om ikke innretningen var klar. Regjeringas endelige forslag på 35 prosent blir lagt fram for Kongen i statsråd i dag.

Wilsgård mener at høringene fiskerinæringa ble invitert til ikke har hatt noen betydning for utfallet.

– Næringa er skuffet! Det er ingenting i dag som får noen av de investeringene på 40 milliarder som ble utsatt/avlyst, inn på plan igjen! Ringvirkningene og den knoppskytingen som har blomstret opp rundt havbruksnæringa, vil avta kraftig, sier han.

Wilsgård sier at lyspunktet i pressekonferansen er at kommunene og fylkeskommuner får tilført friske midler via skatten.

– Det skulle bare mangle, og de får tilbake det de mistet for to år siden. Selv om det er positivt at kommuner og fylker får mer av pengene, så blir nok dette bare en brøkdel av det som fjernes fra bedriftene i de samme kommunene, i de samme fylkene.

Han mener distriktene er de største taperne om grunnrenteskatten blir innført.

– Dersom man fremdeles mener næringa er «sytete», så kan man jo bare se på hva som skjer på Oslo Børs.

Wilsgård er daglig leder for et familieeid oppdrettsselskap, som har drevet siden 1983.

– Det sies fra regjeringa at man ønsker lokalt eierskap. Politikken fører til noe annet. Det er fremdeles best å være utenlandsk eier i Norge, påstår han.

Wilsgård frykter at grunnrenteskatten vil ta fra næringa økonomisk sikkerhet. Han ser at det også er vanskelig å gjøre grønne investeringer.

– For å være en del av det grønne skiftet trengs kapital. Den trekkes nå ut av næringa. Det grønne skiftet forsinkes, sier han.

Lerøy Auroras daglige leder, Kurt-Einar Karlsen, sier til NRK Troms at de nå ser på hva grunnrenteskatten fra regjeringa vil bety for deres lokasjon på Skjervøy.

– Lerøy må sette seg inn i detaljene i regjeringas forslag til grunnrenteskatt på havbruk før vi kommer med uttalelser om hva skatteforslaget innebærer for Lerøy, sier han.

Fredd-Jarle Wilsgård
Foto: Arild Moe / NRK

NRK anbefaler