Hopp til innhold

Vurderer å senke «Petrozavodsk»

Kystverket sjekker nå ulike måter å fjerne det havarerte russiske skipet «Petrozavodsk» fra hekkeområdet på Bjørnøya. Men de har dårlig tid.

Kystverket, sammen med representanter for eierne av det havarerte skipet «Petrozavodsk», var på Bjørnøya og inspiserte tilstanden på vraket i forrige uke.

Skipet er brukket i to, og forskipet er veltet ut mot sjøen. Men vraket ligger fortsatt i den samme posisjonen som da det grunnstøtte i fjor.

– Vi jobber nå ut fra ulike alternativer. Vraket ble tømt for olje og drivstoff i fjor, og som det ligger nå utgjør ikke skipet noen stor miljørisiko. Men det er en visuell forurensning, og sammen med reder vil vi se på hvilke alternativer vi har for å få fjernet vraket, sier Hans Petter Mortensholm, seksjonssjef i Kystverket.

Havarerte i hekkeområde

Den russiske frysebåten havarerte på sørspissen av Bjørnøya i mai 2009. Båten ble liggende midt i hekkeområdet for store bestander av sjøfugl.

I mars i år ble det klart at skipet hadde brukket i to, noe som gjør operasjonen med å fjerne skipet mye vanskeligere.

Petrozavodsk

Slik så vraket ut i vinter, etter mye juling fra både vær, vind og kulde.

Foto: Kystverket

Vurderer å senke vraket

Kystverket vurderer nå blant annet å slepe vraket ut fra klippene, og senke det i havet.

– Det er et av alternativene vi ser på, sammen med andre alternativer. Vi jobber med saken, og har ikke kommet til noen endelig beslutning for hva som blir den videre skjebnen for vraket.

– Hva annet kan dere gjøre?

– Vi kan la vraket ligge, eller vi kan frakte hele vraket bort. Her er det mange ulike aktører som skal inn for å avgi sine kommentarer, før vi treffer den endelige beslutningen.

Dårlig tid

Det hele må gjøres innenfor smale tidsrammer, forteller Mortensholm.

– Værforholdene på Bjørnøya er sånn at vi har veldig lite tid i løpet av året til å jobbe der oppe. Så hvis vi skal gjøre noe i år, så må det være i august.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.