Hopp til innhold

«Petrozavodsk» knakk i to

Det russiske fryseskipet som havarerte på sørspissen av Bjørnøya i mai i fjor, er delt i to. Dette gjør det vanskelig å fjerne skipet.

Petrozavodsk
Foto: Kystverket

– Dette er den verste situasjonen vi kunne ha fått. Vi hadde i det lengste håpet at skipet skulle være inntakt fram til sommeren. Nå blir det mye verre å fjerne det, sier seniorrådgiver Knut M. Arnhus i Kystverket.

Det var 11. mai i fjor at det russiske fryseskipet «Petrozavodsk» havarerte lengst sør på Bjørnøya, midt i hekkeområdet for store bestander av sjøfugl, skriver svalbardposten.no

Kystverket har en stående avtale med kystvakta om at kystvaktfartøy skal gjøre en sving innom havaristedet for å dokumentere tilstanden på vraket.

Forrige tirsdag var KV «Nordkapp» på stedet og fotograferte vraket. Da var hele baugpartiet revet løs.

Som følge av at baugpartiet er revet løs frykter Knut M. Arnhus at akterskipet med overbygningen skal kantre, noe som ytterligere vil vanskeliggjøre arbeidet.

– Vi kommer til å gjøre undersøkelser av vraket til våren når været bedrer seg. Det som var planen var som første tiltak å fjerne kabler og isolasjon, men det meste av isolasjonen er sannsynligvis borte nå, sier han til Svalbardsposten.