Hopp til innhold

Her handler festivalmoten om identitet

På den internasjonale urfolksfestivalen Riddu Riddu handler festivalmoten om å vise sin identitet, og hvor man kommer fra.

– For mange er Riddu Riddu det første stedet de kan få lov til å dyrke sin samiske identitet på et trygt sted. Så kan de kanskje ta i bruk de nye komagene eller sølja de kjøpte på Riddu når de kommer hjem til Oslo eller Tromsø, mener stylist Nina Erdahl.

Erdahl er vokst opp i Tromsø med en norsk far og samisk mor. Fram til hun var 15 år følte hun seg ikke veldig samisk, men etter hvert begynte hun å spørre om å få låne morens kofte.


– I det samiske miljøet er det mange som bruker tilbehør som søljer eller kommager, for å vise sin identitet, og det er mange som føler et behov for dette på Riddu Riddu.

Nina Erdahl

Nina Erdahl var kunstnerisk leder for prosjektet «Indigenous Streets». På workshop under festivalen ble det diskutert hvor langt man kan gå med å style med urfolksmote. Singleten med spørsmålstegn symboliserer at Nina ennå ikke er sikker på hvor langt hun kan gå med å bruke urfolksmote i stylingen sin.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Viser fram hvem jeg er

Hun får støtte fra flere av festivaldeltakerne som besøkte festivalen i Manndalen i Kåfjord kommune i helga.

Her tar mange kofta på for å vise fram sin samiske identitet, men for mange handler det også om å bruke mindre symboler og tilbehør for å fortelle hvor de kommer fra.

– Dette antrekket er meg, og det viser fram hvem jeg er. Derfor vil jeg ha det på når jeg pynter meg, sier Jenny Mikalsen fra Manndalen.

Hun har en kjole med samiskinspirerte mønster, og kombinerer det med søljeøredobber og samiske sko, kommager.

Også styreleder for festivalen, Susann Funderud Skogvang er opptatt av å blande inn elementer som viser fram den samiske arven hennes i dagligdagse antrekk.

– Akkurat i kveld kan du kalle meg en «guccisame». Fordi det var så varmt, har jeg byttet ut kofta med en kjole fra Mikael Kors, smiler Funderud Skogvang.

Moteprosjekt


Da Erdahl besøkte Riddu Riddu for første gang som 26. åring fikk Erdahl en arena der hun kunne dyrke det samiske. I alle årene etter har hun drevet med ulike moteprosjekt under festivalen, i år med prosjektet «Indigenous Streets».

«Indigenous Streets» skulle egentlig vises fram under fjorårets festival, men ble avlyst etter 22. juli. I år ble resultatet av fjorårets workshop vist fram som en del av åpningsarrangementet. Nå håper Erdahl at prosjektet ikke skal avsluttes her.

– Kanskje kan vi produsere noe for salg på Riddu, sier hun.

Mikser ulike kulturer

I alt sju designere fra Russland, Norge, Sverige og Grønland bidro. De fikk alle vise fram sine varianter over tradisjonelle plagg. Erdahl var kunstnerisk leder for prosjektet, og stylet plaggene med moderne gatemote.

– Selv elsker jeg å mikse inn elementer fra både samisk kultur og andre urfolkskulturer i antrekkene mine, sier Erdahl.

Hun syns ikke det er problematisk at folk uten samisk bakgrunn kjøper seg samisk tilbehør på festivalen.

– Her kjøper de det av samiske håndverkere, og ved å bruke det viser de respekt for den samiske kulturen, sier Erdahl.

Hun misliker derimot sterkt at store kleskjeder skor seg på å kopiere mønster og plagg fra ulike urfolk, blant annet amerikanske indianerstammer.