Hopp til innhold

– Vi maoriene kan lære mye av samenes politiske kamp

Han ble et kjent fjes da han ble med Jarle Andhøy til Antarktis. Nå skal maori-aktivist Busby Nobles ta med kunnskap om de norske samenes kamp hjem til sitt eget folk på New Zealand.

Busby nobles

Busby Nobles og Aili Keskitalo hilser på maori-vis når de møtes under Riddu Riddu-festivalen i Kåfjord.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Det jeg har lært om det samiske folket er at de har kommet mye lengre enn maoriene for å kjempe for sine rettigheter. Mens de har fått sitt eget parlament, er det eneste vi kan gjøre for å påvirke og gå i demonstrasjonstog og rope at vi er uenige, sier maori Busby Nobles fra New Zealand.

Nobles er medlem av den venstreradikale Mana partiet i New Zealand. De kjemper for maorienes rettigheter i landet. Han ble kjent i Norge som «blindpassasjeren» da Jarle Andhøy gjennomførte sitt siste tokt til Antarktis.

Denne uken har aktivisten besøkt Riddu Riddu-festivalen i Kåfjord i Nord-Troms.


Aktivisme

Temaet for årets festival er aktivisme, og i et møte på festivalsletta, forklarte sametingsrepresentant Aili Keskitalo hvordan nettopp aktivisme og Alta-aksjonene var med på å sette fokus på samiske rettigheter i Norge.

– Mediafokuset og det politiske trykket førte til økt fokus på samiske rettigheter, og ga oss etter hvert sametinget. Men vi har ikke så mye makt som vi ønsker, sier Keiskitalo.

– Mitt parti har nå fått en representant i parlamentet, men det er ikke nok til å påvirke. Våre rettigheter er ikke nedsatt i noen grunnlov, sier Nobles.



Tar vare på kulturen

Busby Nobles 2

Busby Nobles ble kjent da han var blindpassasjer på båten til Jarle Andhøy i vinter.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

Keiskitalo forteller at samene på sin side også ser mot maoriene og New Zealand. Det bor om lag 700.000 maorier i New Zealand, som har en samlet folkemengde på 4,3 millioner.

– Det dere har fått til med tanke på fiskerettigheter er en modell for oss, sier politikeren.

Hun beundrer også maorienes evne til å ta vare på den tradisjonelle kulturen sin. Unge maorier lærertradisjonelle aktiviteter, som kapa haka-dansen.

– Det gjør dem stolte av nasjonaliteten sin som maori, forklarer Nobles.

New Zealand WCup Rugby World Cup

Tradisjonell hakadans fra New Zealand.

Foto: Scanpix / Ap


– Dere kan lære oss hvordan vi skal ta vare på de tradisjonelle ritualene. Vi samer er fattige fordi vi har mistet mange av disse, sier Keiskitalo.

Lærer av forskjeller

Busby Nobles er opptatt av at møter mellom urfolk gjør at de lærer mer om hvor de kommer fra, og hvordan de bør jobbe videre for å ta vare på kulturen sin.

– Det er mulig å se mange likhetstrekk mellom historien til samene og maoriene, men det er også forskjeller som vi kan lære av. Jeg kommer til å ta med meg alle ordene vi har utvekslet hjem, og diskutere med min organisasjon.

Han er imponert over det han har sett på Riddu Riddu, og er ikke i tvil om hva som gjør festivalen viktig.

– Se på barna som leker på sletta her. De er morgendagens ledere. Vi gamle har kanskje rotet mye til, men alt de lærer gjennom aktivitetene her gjør dem i stand til å få ting til å skje i framtiden. Folk fra hele landet burde komme hit og lære, mener Nobles.

Busby ble med resten av mannskapet tilbake til Norge etter turen til Antarktis, og har de siste ukene seilt med Andhøy og gjengen fra tv-serien Tangerudbakken langs norskekysten.

Turen skal ende opp med en tv-serie.

– Beboerne i Tangerudbakken er de reneste, meste ekte og ærlige menneskene jeg har møtt, og folk i Norge har tatt utrolig godt imot meg. Det viktigste med å reise er menneskene du møter, avslutter Nobles.