Hopp til innhold

Vil slippe ut gift i laksefjord

Sydvaranger Gruve vil slippe ut giftige og kreftframkallende stoffer i en nasjonal laksefjord.

Bøkfjord fyr i Sør-Varanger

I denne fjorden ønsker Sydvaranger Gruve å slippe ut giftig og kreftfremkallende stoffer.

Foto: Arne Store / NRK

Gruvedriften i Sør-Varanger i Finnmark skal gjenopptas etter 12 års stillstand, og selskapet har allerede fått en utslippstillatelse.

Men nå ber de om å få doble utslippene, og dessuten slippe ut et enda et stoff – som er svært giftig.

Bekymring

– Vi er bekymret for vannlevende organismer og spesielt laksen. Dessuten er det ganske store mengder som skal slippes ut. Det er klart at det vil gi en påvirkning på vannlevende organismer i området.

Det sier miljøvernsjef Bente Christiansen i Finnmark om søknaden fra Sydvaranger Gruver. Selskapet skal starte opp igjen i august, etter 12 års stillstand.

I lokalsamfunnet har folk sett fram til 250 nye arbeidsplasser. Men prisen for den nye velstanden er det blant annet laksen som skal betale, frykter fylkesmannen. Bøkfjorden utenfor Kirkenes er vernet som nasjonal laksefjord.

– Det er jo sagt at i nasjonale laksefjorder skal det ikke være virksomheter som forurenser. Slik vi leser denne søknaden er det ikke tvil om at det vil være en virksomhet som forurenser. Da går det jo helt på tvers av det Stortinget har sagt om nasjonale laksefjorder, sier Bente Christiansen.

Avviser risiko

Teknisk direktør Per Helge Høgaas i Sydvaranger Gruve avviser at de giftige kjemikaliene utgjør noen risiko. Han sier at stoffene av typen aminer vil være bundet til sand og slam, og ikke spres fritt i vannet.

– Selve kjemikaliet er giftig, men i den formen det skal brukes hos oss - og den formen det går ut i sjøen - vil det ikke oppfattes som et giftig kjemikalium, sier Høgaas.

Flere millioner tonn avfall i form av finknust gråstein skal hvert år pumpes ut i fjorden. Det vil drepe dyr og alger på havbunnen, medgir Høgaas, men han lover at det retter seg etter hvert.

– Det vil være en midlertidig sak så lenge vi er i drift. Nå vi er ferdig, vil det skje en gjenvekst av flora og fauna. Det vet vi, for vi har gjennomført en stor undersøkelse for å se hvordan havbunnen ser ut etter tidligere gruvedrift, sier Høgaas.