Hopp til innhold

Vil ha sprøyterom i Tromsø

Men forslaget møter motstand fra rusmisbrukerne selv og politikerne

Sprøyterom

Arkivfoto fra et sprøyterom.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Det svært farlige rusmiddelet "Krokodille" er nå kommet til Tromsø for første gang.

«Krokodille» har fått navnet sitt fordi det lager store skader på huden, som kan sprekke opp og falle av. Muskelvev blir ødelagt og amputasjon er ikke uvanlig. Levetiden for brukerne er kun mellom et og to år.

Redaktøren for gateavisa «Virkelig» i Tromsø, Erik Junge Eliassen, mener at det må opprettes et sprøyterom i byen for å få rusmisbruket inn under mer kontrollerte former.

– I dag tar narkomane sprøyter på mange forskjellige plasser slik som i solstudioer og på offentlige toaletter. Men de narkomane trenger en god oppfølging av helsepersonell. Bare på den måten kan man avdekke hvilke typer narkotika som er i omløp og man kan jobbe forebyggende i forhold til narkotikaproblematikken, sier Junge Eliassen til NRK.

– Taper da kampen mot narkotika

Men gateavisredaktøren møter motstand, blant annet fra rusmisbrukernes egne organisasjoner.

– Sprøyterom er en tåpelig konstruksjon. De fleste narkomane blander narkotiske stoffer – lager en miks – før de setter sprøyta i kroppen, og slik blanding er ikke lov på sprøyterom. Tromsø kommune bør heller bruke penger på å hjelpe folk ut av rusen enn å sørge for at de fortsetter som narkomane, sier Asbjørn Larsen ved RIO – Rusmisbrukernes organisasjon og Vidar Haarvik fra brukerorganisasjonen Marborg i Tromsø.

Og byråd for helse i Tromsø, Kristoffer Kanestrøm (Fremskrittspartiet), vil ikke opprette sprøyterom for narkomane i byen.

– Et sprøyterom vil være veldig ressurskrevende, og vil gå ut over ressurser som man kunne brukt på andre ting. Å etablere et sprøyterom vil langt på vei være å gi tapt i kampen mot narkotika. Vi har mer tro på å bruke ressurser på tettere oppfølging av de narkomane – kanskje i kombinasjon med legemiddelassistert rehabilitering, sier Kanestrøm til NRK.

Se TV-reportasje:

Men forslaget møter motstand fra brukerorganisasjoner og byrådet.