Hopp til innhold

Ønsker å bruke melkekartongen til å informere om samene

– Kan øke kunnskapen om samer og samisk kultur, mener sameforening.

Samisk på melkekartongen?

Samisk kultur kan bli representert på melkekartongen om Alta Sameforening får det som den vil.

Foto: TINE/NRK

Silje Muotka

Leder i Alta Sameforening, Silje Karine Muotka.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Alta sameforening tar til orde for at det samiske tas inn på melkekartongene.

I et leseinnlegg til Altaposten vil foreningen øke forståelsen for det samiske gjennom undervisningen i norske skoler, men foreslår også litt mer utradisjonelle tiltak:

– Áltta Sámiid Searvi ber derfor om at TINE prioriterer å legge til rette for at det på melkepakkene settes små historiske «snutter». Disse kan kanskje være med på å bidra til større forståelse i den norske befolkningen for den samiske kulturen, skriver leder på vegne av foreningen.

Skal bekjempe fordommer

Foreningen peker på at «gjennom tiden har det samiske folk og enkeltsamer blitt utsatt for fornorskning, rasisme og fordommer».

Derfor mener de at melkekartongen, som ganske mange har et forhold til rundt frokostbordet, kan være en god anledning å lære litt om Norges urbefolkning.

– Fordommer og rasisme kan blant annet skrive seg fra kunnskapsløshet om samisk kultur og historie», og dette kan være et godt tiltak å få inn mer kunnskap med frokosten, mener foreningen.

Tine: – Vil vurdere innspillet

Kommunikasjonsrådgiver Rakel Korsvold i Tine takker for forslaget.

Hun kan derimot ikke love noe snarlig svar:

– Vi får mange forbrukerhenvendelser om hva som bør være på melkekartongen, noe vi setter veldig pris på, og vi kan bekrefte at vi har mottatt henvendelsen. Nå er vi inne i et langvarig program hvor vi benytter kartongene til å presentere gårder og melkeproduksjoner fra hele landet, men innspillet om å bruke kartongen til å bidra til større forståelse for den samiske kulturen er et godt forslag som vi vil ta med videre og vurdere sammen med andre forespørsler når vi skal gjøre endringer, sier hun til Altaposten .