Hopp til innhold

Prosjekt vil gi eldre musikk som medisin

– Vi har opplevd at folk som ikke kunne snakke får språket tilbake. Det sier overlege om unikt prosjekt.

Demens

Musikk stimulerer hjernen til demente, mener forsker.

Foto: NRK

«Prosjekt stimuli» ved Sør-Tromsøya sykehjem i Tromsø kan bli starten på en stor endring av eldreomsorgen. Det tror overlege og musikkterapeut Audun Myskja.

Kjente sanger aktiverer hjernen

Gjennom metoden «Musikk som medisin» får pasienter musikk i stedet for medisin som behandlingsmetode. Denne metoden skal nå tas inn i Prosjekt stimuli.

Myskja har jobbet med musikkterapi i to tiår og skrevet flere bøker om temaet. Han har siden 2005 vært tilknyttet Bergen Røde Kors sykehjem. Her har de tatt sang og musikk i systematisk bruk, og det har blant annet ført til redusert medisinbruk.

– Musikk fungerer godt ikke minst overfor folk med demenssykdommer, blant annet under stell der det kan oppstå vanskelige situasjoner, og for å påvirke hukommelsen til de som husker dårlig, sier Myskja, som har tatt doktorgrad på dette.


– Det har vært en veldig spennende prosess. Vi har sett på hvordan kjente sanger kan hjelpe til å finne koden til ferdigheter som er tapt, og vi bruker også kjente sanger for å aktivere hjernen. Vi har opplevd at folk som ikke kunnet snakke får språket tilbake.

Nå får fagpersoner og pårørende i eldreomsorgen i Tromsø lære mer om prosjektet på et seminar.

  • Se video:
    Prosjekt Stimuli i Tromsø.

    Foto: Vibeke Paulsen Ceròn

Bedre livskvalitet for de eldre

Myskja er opptatt av hvordan eldre har det i sin siste livsfase og har nylig skrevet boken «Kunsten å dø».

Han ønsker en bevisstgjøring om kvaliteten i eldreomsorgen og har store forventninger til at Prosjekt stimuli skal være med å gi en øket forståelse av hvordan livskvaliteten kan bedres for de som er ramma av demens og de som er i siste livsfase.

Fikk ikke stimulans av hjernen


«Prosjekt stimuli » ble startet av pårørende Kjerstin Haukland. Hennes mor hadde demens og døde i januar i 2012 etter å ha vært beboer på Sør-Tromsøya sykehjem i tre år.

I løpet av de tre årene fikk Kjerstin gjennom hyppige besøk god innsikt i hva demenssykdommen betydde og hvilket tilbud mora fikk. Hun satte stor pris på omsorgen og stellet mora fikk, men det slo henne at det var en ting som manglet: det var stimulans av hjernen.


– En hjerne som ikke får stimulans må jo bare dø hen, sier hun.

Gjennom prosjektet har beboere på sykehjemmet som er for syke til å ha nytte av «Den kulturelle spaserstokk» og andre kulturtilbud fått et nytt tilbud i hverdagen.


Beboerne har i hele år fått tilbud om musikkterapi ved musikkterapeut fra Tromsø kulturskole.

I tillegg prøver sykehjemmet å ta i bruk «Bevegelser fra hjertet» som er en metode for å skape kontakt med folk med demens utviklet ved Kirkens Bymisjon sine sykehjem i Oslo.

Og nylig var Klokkeklovnene på besøk i Tromsø. I tillegg til Sør-Tromsøya sykehjem var de også på Mortensnes sykehjem og viste fram sine metoder for å få kontakt med folk med demens.


Demens betyr uten sjel

I tv-programmet «Å eie øyeblikket», som ble sendt i NRK tidligere i høst, forteller Kjerstin mer om hvorfor hun står på for dette. I programmet sier Kjerstin at hun er provosert over navnet «demens» som betyr «uten sjel» eller «avsjelet».

– Det folk med demens har mistet er kanskje resonneringsevnen, men det de i hvert fall har igjen, er sjela, mener Kjerstin. Hun mener det nå er på tide å gi demenssykdommene et nytt navn.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark