Hopp til innhold

Vil fly levende reker til Kina

– Om hver kineser spiser én reke om dagen, blir det 14.000 tonn. Det er sabla mye reker.

Reker som dekker dagsbehovet for marin omega-3

Selskapet vil sende flybårne reker til Kina før de kokes.

Foto: Elisabet Høye / NRK

Fra i sommer vil Norway KingCrab i Bugøynes i Varanger igjen starte rekefiske i Varangerfjorden. Det er 10–15 år siden sist det ble fisket reker i fjorden, og denne gangen har daglig leder Svein Ruud i Norway KingCrab tenkt ut nye løsninger.

Selskapet vil fly levende reker fra Norge til Kina.

– Det er et veldig bra marked med etterspørsel etter skallreker i Norge og i Sverige, og vi har ment å avdekke et stort internasjonalt marked for levende reker, sier Ruud.

Fra før av driver selskapet med eksport av levende kongekrabbe til utlandet. Nå har de bestilt spesialteiner for å fange reker i Varangerfjorden.

(Artikkelen fortsetter under)

Svein Ruud

Svein Ruud ser stort potensial i å fly levende reker til Kina.

Foto: Øystein Ingilæ / Kyst og Fjord

– Rekene er der

Mange mener den økte mengden av kongekrabbe i Varangerfjorden har hatt negativ innvirkning på rekeforekomstene i fjorden. Ruud mener likevel det fortsatt er gode utsikter for rekefiske.

– Både våre fiskere og andre melder at de finner reker både i krabbeteiner og i magen til torsken. Jeg tror rekene er der.

– Sabla mye reker!

Etter nesten fem år med eksport av levende kongekrabbe, ser Ruud stort potenal for levende reker i Asia.

– Jeg regnet på dette på flyet, og kom fram til at hvis hver kineser spiser én reke om dagen, så er det snakk om 14.000 tonn. Det er sabla mye reker.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark