Sjokolademaker Elin Blindheim utnytter det landskapet hun bor i, når hun lager verdens nordligste sjokolade i Longyearbyen på Svalbard.
– Snøball, sier hun, og viser fram en hvit sjokolade med Baileys-fyll.
– Det er ikke så mye som vokser her som kan brukes. Men Svalbard-konjakken bruker vi i to forskjellige sjokolader. Selv om det ikke vokser tyttebær eller multer her, er det mange som forbinder det arktiske nettopp med det, sier Blindheim.
- Les også: Hva skjer når man bare spiser sjokolade i ti dager?
- Les også: Puls-Yngvar: – Ikke dropp sjokoladen
Ville noe nytt
Daglige leder Tove B. Eide på Kafé Fruene ville gjøre noe nytt. Da kom den søte ideen.
– Jeg hadde lyst til å lage noe vi kunne sende ned, istedenfor at vi bare tar opp ting hit til Svalbard. Det blir unaturlig å kjøpe teddybjørner fra Indonesia, for så å selge dem til turistene, sier Eide.
- Les også: Så mye sukker inneholder godteriet
Mer nytelse
Foreløpig har sjokoladeproduksjonen foregått i et år.
– Vi bruker kun naturlige råvarer. Hver enkelt sjokolade blir laget med hjemmelaget fyll, sier Eide.
– Det er håndverk og mye jobb, men du nyter den på en annen måte enn en vanlig sjokoladeplate.