Hopp til innhold

– Det føltes som kniver skar meg nedover leggen

Han ødela kneet, fikk hevelser og ekstreme smerter. Men på sykehuset var det ingen som undersøkte foten ordentlig. Kun tilfeldigheter gjorde at Bram Bril endelig fikk en operasjon - tre uker etter ulykken.

Smertefull legg

I påsken holdt Bram Bril seg til sengen og sofaen. Leggen og kneet var umulig å stå på uten store smerter.

Foto: Privat

Bram Bril

Bram Bril, her på jobb på universitetet i Alta, måtte hele fire turer til sykehus før kneet ble operert.

Foto: Gyda K. Hesla

Bram Bril (26) opprinnelig fra Nederland, bosatt i Alta, er på treningstur med hundeslede på Bæskades like utenfor Alta, 21. mars 2013.

Plutselig tar hundene en uventet sving, sleden tipper, og Bram blir hengende etter. I fart slår en gammel veistikke ham hardt bak i kneet, og han mister taket. Heldigvis utløser ankeret seg, og sleden med hundene stopper noen hundre meter unna.

– Da jeg skulle prøve å reise meg opp kjente jeg med en gang at noe ikke stemte. Så jeg krøp mot sleden, og ringte ned til nærmeste fjellstue for å få hjelp, forteller Bram.

– Nedover fra fjellet holdt jeg på å besvime av smerter. Det var så utrolig smertefullt.

Sendt til sykehus første gang

Bram Bril kommer seg fort ned til legevakta i Alta. Der må han vente, og mens han venter blir både ambulanser og ambulansefly sendt ut på andre oppdrag. Legen som til slutt kikker på kneet, ber Bram komme seg til Hammerfest sykehus så fort som mulig.

Det blir starten på en lang kamp for å få noen til å ta en ordentlig kikk på foten hans.

– Det kom jo fort frem at det hastet, legene i Alta fryktet at posene rundt muskulaturen skulle fylles så mye med blod at de skulle sprenges inne i leggen.

Samboeren til Bram kjører han de 14 milene til nærmeste sykehus i Hammerfest. De har ikke spist siden lunsj, og spiser litt på veien. Ved midnatt kommer de frem til sykehuset, men der får de beskjed om at de ikke operere umiddelbart fordi Bram har spist på veien.

– Bedt om å hvile foten

Vondt kne

Kneet ble etterhvert både hovent og blått.

Foto: Privat

Dagen etter blir Bram undersøkt på morgenen, men får beskjed om at foten fortsatt bare skal avkjøles. Ytterligere en dag senere vil en sykepleier sende han hjem, men da krangler Bram og samboeren seg til å få røntgen. Røntgenbilde viser imidlertid at det ikke er noen brudd, og de sendes derfor hjem til Alta.

– Du blir jo veldig fortvilet da, og jeg lurte på hvorfor jeg ikke fikk behandling. Det kunne jo gått så fort hvis de bare hadde undersøkt skaden min.

– Men det virket som om de ikke var interessert i å sjekke det i det hele tatt - de var tydeligvis veldig sikre på at det her var ingenting, og at hvis jeg bare hvilte meg, så skulle det gå bra, sier Bram.

– Føltes som kniver

Hovent kne

Hovent kne.

Foto: Privat

Så kommer påsken, Bram drar på hytta med familien, men blir liggende i senga eller på sofaen, og smertene fortsetter.

– Hvis jeg lå i en bestemt stilling gikk det greit, men med en gang jeg satte foten ned, og blodet begynte å strømme ned i leggen, så kom det voldsomme smerter. Det føltes som om hele leggen skulle eksplodere hvis jeg stod oppreist i mer en et halvt minutt. Det kjentes som om noen satte en kniv under inni kneet, og skar nedover.

Bram forklarer at kneet ble hovent, og leggen etter hvert ble både hard og blå.

– Man så jo at noe var veldig galt. Det er vel kanskje det som gjorde at jeg ble så bekymret. Det,- i tillegg til at smertene ikke forsvant eller ble bedre.

Dermed drar Bram på nytt til legevakta i Alta. Der får han sterke smertestillende, og blir bedt om å prøve å holde ut til over påsken. Det gjør han, men så fort helligdagene er over drar han til fastlegen - som sender han til Hammerfest for å ta en MR-undersøkelse.

Sendt til sykehus andre gang

14 nye mil på veien i drosje med vond fot. Men i Hammerfest er klokka blitt 15, og MR-avdelingen er stengt for dagen. Bram spør om å få overnatte på pasienthotellet, men får beskjed om at det er fullt, og blir dermed sendt hjem til Alta igjen.

Det utføres ikke MR undersøkelser i Alta, og Bram må vente på ledig time i Hammerfest. Det går fire dager fra bomturen før han får det.

Sendt til sykehus tredje gang

Bram Bril får MR lørdag 6. april. Denne gangen får han ikke innvilget drosje, så samboeren tar fri fra jobb, og kjører han til Hammerfest. Det blir tatt MR og ultralyd av foten.

– Legen sa at han så ting som ortopeden burde se, sier Bram.

Svar på hva som var i veien fikk han likevel ikke før to dager senere. Menisken var delt i to, fremre korsbånd var revet av, det var blod i kneet, og 40 prosent av muskulaturen i leggen var revet av, og lå og blødde i foten.

Sendt til sykehus fjerde gang

Opptrening

Opptrening etter ulykken: Elektroder stimulerer den ødelagte muskulaturen.

Foto: Privat

Samme dag mister Bram følelsen i foten, og ringer og ber om å få komme på sykehuset igjen. Der blir han plassert på pasienthotellet. Men ingenting skjer - før Bram møter en annen enn behandlende lege i en sykehuskorridor.

– Han spurte meg hva jeg egentlig gjorde der på sykehuset. Jeg forklarte situasjonen min, og han tok meg på et rom og undersøkte foten min.

For første gang opplevde Bram å bli ordentlig tatt på alvor på sykehuset.

– Det føltes veldig rart, og nesten litt tilfeldig at noen til slutt tok tak i saken min. Han som på en måte var min lege, han var overbevist om at det ikke var noe galt med foten min. Den følelsen jeg fikk da noen endelig tok meg på alvor - og fant ut at jeg faktisk måtte opereres for å bli bra, den følelsen går det nesten ikke an å beskrive, sier Bram.

Operasjon

Bram Bril

Bram Bril vurderte på det verste å dra til Nederland for å få riktig behandling.

Foto: Gyda K. Hesla

To dager senere blir Bram operert, tre uker etter fallet på fjellet. På det verste vurderte han å dra hjem til Nederland for å bli tatt på alvor.

– Ja, jeg vurderte hele tiden om jeg heller skulle dra hjem til mamma, og dra på sykehus der. Hadde jeg måttet vente enda lenger på å bli undersøkt i Norge hadde jeg nok dratt også, sier Bram.

Enhetsleder for ortopediske leger på Hammerfest sykehus, Cherzad Malek, kan ikke kommentere saken til Bram Bril på grunn av personvernhensyn, men svarer i en e-post at normal prosedyre ved meniskskade og sterke smerter vanligvis er å operere så fort som praktisk mulig.

– Når en pasient kommer inn med kneskade, vil vi vanligvis gjøre undersøkelser med røntgen og eventuell CT. MR-undersøkelse gjøres sjelden i akutte tilfeller, MR bestilles vanligvis etter ny klinisk undersøkelse når det er mistanke om bløtdelsskader, heter det videre i e-posten til NRK.

– Hva er vanlig prosedyre når det gjelder overnatting på pasienthotell hvis en pasient har store smerter, og bor langt unna?

– Utenbyspasienter kan ofte tilbys plass på pasienthotellet hvis det er ledig kapasitet der. På pasienthotellet tilbys det jo ingen behandling, men bare overnatting, svarer Malek.

Tilbake på hundesleden

Finnmarksløpet

Her kjører Bram Bril inn til en 27. plass på Finnmarksløpets 500 kilometer - ett år etter ulykken.

Foto: MARTEN BRIL

Etter tre måneder med flere timers hard trening daglig, med fysioterapeuter i Alta, ble foten til Bram bra igjen.

– Jeg har full funksjonalitet i kne og legg igjen, og i samråd med legen som opererte meg i Hammerfest, er korsbåndoperasjonen utsatt på ubestemt tid, sier Bram.

Uansett vil han aldri mer til Hammerfest sykehus.

– Hadde de bare tatt skaden på alvor fra starten, så hadde det vært over på noen dager. Jeg kunne gjerne ventet på operasjonen, men det å gå i store smerter, og ikke vite hva som er galt, og ikke bli trodd, eller ordentlig undersøkt, det føltes vondt og frustrerende.

– Neste gang er det ikke Hammerfest. Aldri mer, sier Bram.

Etter at foten ble bra igjen fortsatt Bram, som til daglig jobber som rådgiver på Universitetet i Alta, med den store hobbyen, hundekjøring. Og ett år etter ulykken gjennomførte han 50 mila på Finnmarksløpet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark