Møt en av Norges «galeste» fotballsupportere

I den andre episoden av "Veien TILbake" møter vi Trond Grimstad, mannen som alltid kommer på TV under TILs bortekamper, på grunn av sin iver og en gammel parykk.

Bortesupporteren

TIL-supporterne Trond Grimstad og Susanne Kristensen før årets første bortekamp.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Veien TILbake
Foto: Tobias Schreuder / NRK

– Når man flytter fra en landsdel til en annen, så blir man veldig patriotisk. Så Tromsø har ligget mitt hjerte nær – spesielt fra 1994, sier Trond Grimstad (52).

Da flyttet han sørover fra Målselv. To år, høsten 1996, seinere fikk han oppleve cuptriumfen på Ullevaal da Bodø/Glimt ble slått 2–1 i finalen etter å ha snudd 0–1 i sluttminuttene.


– Det ble min første store opplevelse med TIL. Jeg satt rett bak målet da Sigurd (Rushfeldt) stanget inn seiersmålet på overtid – og det var en helt ekstatisk opplevelse, som jeg aldri kommer til å glemme, sier Grimstad til NRK.

18 år senere innrømmer han:

– Jeg er litt gal. Og kan nok strekke han veldig langt på kamp, da blir jeg veldig ivrig.

Møt «den gale» TIL-supporteren Trond Grimstad i den andre episoden av «Veien TILbake»:

Trond Grimstad har vært TIL-supporter siden han flyttet sørover i 1994.

Trond Grimstad (52) er en lidenskapelig TIL-supporter som følger de fleste bortekampene på Østlandet. Vi har møtt ham hjemme i Krokstadelva. Og vært med på kamp i Fredrikstad. Foto/redigering: Gunnar Grindstein

«Skryteboden»

Vi besøker bussjåføren og trebarnsfaren hjemme i boligen i Krokstadelva noen få kilometer vest for Drammen sentrum i Buskerud. TIL-flagget vaier i den behagelige vårvinden ved inngangen. Og det går ikke lang tid før Grimstad viser oss vei ned kjellertrappa – og til «skryteboden».

Trond Grimstad med parykkene

TIL-supporter Trond Grimstad i kjellerboden der blant annet parykkene har blitt kjent for ligger på øverste hylle.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK


Den er full av alle slags TIL-effekter – luer, skjerf, et eget visittkort, bannere, skilt – bare for å nevne noe.

På øverste hylle ligger ikke bare diplomet han fikk som «Årets TIL-supporter» i 2013. Den røde og hvite parykken har etter hvert blitt et varemerke for Trond Grimstad. Han har faktisk to utgaver av den ...


– For meg handler det om at det er så mye rødt og hvitt som mulig på tribunen når TIL spiller. Det var ikke min tanke at jeg skulle stikke meg ut på noen måte, men det har blitt mitt image dette her. Og TV-kameraene – de sveiper jo inn på meg med en gang jeg kommer på kamp. Det gjør meg litt brydd, men også veldig stolt, sier Grimstad – presser TIL-capsen godt nedover de røde og hvite krøllene – og utbasunerer:

– Sånn, jeg er jeg klar til kamp!

Du kan bidra til «Veien TILbake»! Merk dine bilder på Instagram eller kommentarer på Twitter med emneknaggen #nrkTILbake. Her ser du bildene som er kommet inn så langt:

Laster innhold, vennligst vent..

Sprer latter og glede

Ved ankomst Fredrikstad Stadion til serieåpningen søndag 6. april, blir det latter, smil og glede dit Trond Grimstad spaserer i fullt TIL-utstyr – og parykken under capsen.

– Alle legger merke til Trond, sier Susanne Kristensen, TIL-supporter som selv har tatt turen helt fra Stavanger.

– Han sprer så mye glede rundt seg med den parykken. Alle blir glad i Trond, sier Kristensen.

Fra Tromsø har Morten Killenberg – leder i supportergruppa Forza Tromsø – tatt turen sammen med to kompiser.


– Trond er en ekte TIL-supporter, som følger laget i tykt og tynt – og som alle vet hvem er, både de unge og gamle som følger TIL. En fantastisk mann, sier Killenberg.

Leder i Isberget, Alf-Edvard Masternes, har sammen med Isberget Sør organisert en buss full av TIL-supportere fra Oslo til Fredrikstad denne tidlige april-søndagen.

– Trond er en fantastisk supporter, som er med uansett – og som stod utenfor Brann Stadion i fjor høst etter at nedrykket var et faktum og sa at vi støtter laget videre – uansett, sier Masternes.

TIL-supportere på tur

Forza Tromsø og Isberget Sør i skjønn forening før årets første bortekamp. Leder i Forza, Morten Killenberg (t.v.).

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Den harde kjerne

Han får støtte av Arne Johnsen, som er leder i Isberget Sør. Johnsen elsker å sette seg i bussen når Gutan spiller kamper sørpå.

Bussjåfør Tommy Kristoffersen

Tommy Kristoffersen er TIL-supporter og fast sjåfør når Isberget Sør drar på bortekamp på Østlandet.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

– Bortesupporterne er – hvis du sammenligner med England – den harde kjerne som støtter laget sitt. Det skal noe til å reise fra Tromsø eller reise rundt på hele Østlandet for å se TIL spille kamper, sier Johnsen til NRK.

– Hvordan er det å være med?

– Helt fantastisk! Det er TIL for alt det er verdt, smiler Johnsen.
Fast sjåfør i bussen er Tommy Kristoffersen. Han setter på en CD med kjente og kjære TIL-sanger før bussen har passert Rådhuset i Oslo.

– Vi skal rett opp igjen, sier Kristoffersen – og høster applaus.

Bli med TIL-supporterne på bortetur:

Vi ble med TIL-supporterne på busstur fra Oslo til Fredrikstad.

Vi ble med TIL-supporterne på bussen fra Oslo sentrum til Fredrikstad. Det ble en reise med godt humør og gamle TIL-slagere. Foto/redigering: Gunnar Grindstein

Herlig stemning

Både før, under og etter åpningskampen på Fredrikstad Stadion skaper TIL-supporterne en herlig stemning. Forza Tromsø og Isberget går sammen – drar i gang sanger – og får med seg hele seksjonen med bortesupportere bak det ene målet.

Laster Twitter-innhold


Trond Grimstad gir absolutt alt – hele tida. Roper, heier og synger. Av full hals. Spillerne hylles når sluttsignalet går – 2–0 over FFK er en perfekt start. Og – ikke minst:

Den første borteseieren på halvannet år. Grimstad lar følelsene få fritt utløp:


– Det er så deilig – orgasmisk artig! Hvem sier at fotball er kjedelig?

Og 2. påskedag er mannen med parykken på plass på stadion i Hønefoss. Garantert like lidenskapelig i sitt kjærlighetsforhold til Tromsø IL. Det er 20 år gammelt.

Og kommer til å vedvare livet ut.

TIL-spillerne Miika Koppinen, Runar Espejord og Zdenek Ondrasek setter pris på støtten de får fra sine supportere:

Spillerne i TIL setter pris på støtten fra supporterne. Sjekk hva Miika Koppinen, Zdenek Ondrasek og Runar Espejord sier om fansen.

Sjekk hva Miika Koppinen, Zdenek Ondrasek og Runar Espejord mener om støtten fra supporterne. Foto: Einar Andreassen og Gunnar Grindstein. Redigering: Gunnar Grindstein.

PS! Det blir alltid jevne kampen mellom Hønefoss og TIL når lagene møtes på Hønefoss. I fjor endte det 1-1, i 2012 vant TIL 1-0 etter et sent mål av Remi Johansen og i 2010 ble resultatet 2-2. I 1. divisjon i 2002 tapte TIL 0-1 på Hønefoss.

Se høydepunktene fra oppgjøret mellom Hønefoss og Tromsø i eliteserien i 2013:

Hønefoss og Tromsø spilte uavgjort på AKA Arena i 2013. Morten Moldskred (TIL) og Mikkel Vendelbo (Hønefoss) scoret målene.

Hønefoss og Tromsø spilte uavgjort på AKA Arena i 2013. Morten Moldskred (TIL) og Mikkel Vendelbo (Hønefoss) scoret målene.