Hopp til innhold

Vedtar trolig omstridt avtale

Stemmer over avtale i morgen

Tromsø kommunestyre

Flertallet i kommunestyret i tromsø vedtar trolig den omstridte avtalen med Sametinget.

Foto: Ørjan Rodal Hansen / NRK

Et flertall i kommunestyret i Tromsø vil trolig stemme for en samarbeidsavtale med Sametinget.

Hensikten med avtalen er å ivareta samisk språk og kultur i kommunen. Avtalen inneholder punkter om informasjon, språkopplæring, helse og sosialtjenester og intensjonen om å etablere en permanent samisk møteplass i Tromsø.

Tirsdag kveld var det heftig debatt i kommunestyresalen, og da debatten trakk ut i tid ble det ved 19.00-tiden besluttet å ta opp igjen saken onsdag.

Avtalen har tidligere vakt stor strid i Tromsø. Fremskrittspartiet har tidligere truet med å trekke seg fra byrådet dersom avtalen blir vedtatt.

Høyres Magnus Mæland er en av dem som mener det er fornuftig å vedta avtalen, ikke minst etter den følesesladdede debatten om samisk under lokalvalget i Tromsø for to år siden.

– Denne avtalen vil gjøre kommunens tjenester overfor den samiske befolkning i Tromsø bedre, sier Mæland.

Frp: Det ultimate svik

Jan Blomseth

Jan Blomseth (FrP) kaller avtalen et svik mot velgerne.

Foto: Jan Morten Bjørnbakk / NTB

Avtalen har skapt stor splittelse i det politiske miljøet i kommunen, også partiene som utgjør byrådet, Høyre, Venstre og Frp har ikke vært enige om saken, og var det heller ikke i kveld.

Fremskrittspartiets gruppeleder Jan Blomseth mente avtalen var det ultimate svik mot velgerne som stemte på dem, der de gikk imot en slik avtale med Sametinget.

– Denne avtalen er et løftebrudd. Frp er ikke lenger bundet av samarbeidsavtalen med Høyre og Venstre om samarbeid i byrådet. Konsekvensen skal vi drøfte seinere i uka. Dette ser vi svært alvorlig på. Jeg har ingen tillit til Høyre lenger. Et slikt løftebrudd avler bare forakt, sa Blomseth.

Heller ikke internt i Venstre er man enig, selv om de bare har to kommunestyrerepresentanter. Marie Fangel er mot avtalen, mens Elin Sandvik er for. Hun argumenterte for at avtalen vil være et løft for velferdstilbudet i Tromsø.

Debatten ble for hatsk

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen mente at debatten fikk for langt, og ble for hatsk. Det var derfor viktig med en ny dialog med Sametinget, sa Hilmarsen fra talerstolen.

– Det er ikke brudd på noen avtaler. Dette er en oppsummering av våre lovpålagte oppgaver i kommunen, og en håndsrekning for å bringe Tromsø framover. Vi burde ha fått utredet konsekvensene denne saka tidligere, det innser jeg.

Opposisjonen sikrer flertall

Selv om byrådspartiene er splittet, så er det likevel flertall for avtalen. Flertallet for avtalen ble sikret gjennom at også deler av opposisjonen i kommunestyret stemte for. Arbeiderpartiets Kristin Røymo mente dette var en god avtale.

– Den retter opp inntrykket om at man skremte med debatten om det "samiske spøkelse" i Tromsø fra valgkampen i 2011, sier Røymo.