Hopp til innhold

Var savnet i 12 timer i snøstorm

15 år gamle Hanna Lyrek ble funnet etter 12 timer i snøstorm under Femundløpet.

Hanna Lyrek

Hanna Lyrek. Her på sjekkpunkt Tufsingdalen.

Foto: Sunniva Sollied Møller

Hanna Lyrek

Hanna Lyrek er i god behold etter en dramatisk natt på fjellet.

Foto: Sunniva Sollied Møller

Fire ungdommer ble meldt savnet like sør for Røros i natt. To av disse ble funnet i god behold like etter klokken tre i natt.

En av de fire var Hanna Lyrek. Hun er datteren av hundekjører Trine Lyrek. Hanna var på vei fra siste sjekkpunkt inn til mål da hun mistet sporet.

– Etter hvert så man bare spisse på sleden. Selv om det er godt merket hjelper det ikke når man kun ser en meter fremfor seg, sier Hanna.

Var aldri redd

Hanna gravde en grop til seg og hundene slik at de fikk ly for vinden. Der lå hun til hun ble funnet av letemannskapene omtrent klokken tre natt til søndag.

– Jeg var aldri redd. Jeg visste at noen skulle komme. Så jeg fokuserte egentlig bare på å sove, sier Hanna.

Hanna forteller at hun ikke ble kald før de siste timene mens hun ventet. Det var heller ikke så lett å gå på do mens det stormet rundt henne.

– Det var ikke bare å krype ut av soveposen å gå på do. Så når jeg kom ned fra fjellet måtte jeg veldig på do, ler hun.

Valgte å bryte

Moren til Hanna, Trine Lyrek, deltok selv på den lengste distansen av Femundløpet. Hun valgte til slutt å bryte løpet da hun hørte at datteren var savnet.

– Som mor som har noen savnet i en storm så er det jo litt dramatisk. Etter hvert som timene går så tenker man jo det verste. Så det var en stor glede når vi fikk vite at hun var velberget og med godt mot, sier hun.

Hanna og moren

Hanna og Trine Lyrek skal bruke resten av dagen til å sosialisere med de andre hundekjørerne på Femundløpet.

Foto: Sunniva Sollied Møller

– Det var ille

Løpet ble etter hvert også avlyst på grunn av uværet. Trine er selv en erfaren hundekjører og har kjørt Finnmarksløpet flere ganger. Hun beskriver stormen under løpet som ille. Lyrek forteller at datteren har god erfaring med hundekjøring.

– Hun er 15 år og har stått bak på sleden siden hun kunne gå. Så hun har kjørt mye hund og vært ute i all slags vær. Men hun har selvfølgelig ikke vært ute i slikt vær så lenge, sier hun.

Trine Lyrek

ERFAREN HUNDEKJØRER: Trine Lyrek under Finnmarksløpet 2012.

Foto: Allan Klo