Hopp til innhold

Uvanlig mye nordlys

Nordlysaktiviteten de siste dagene er den høyeste på flere år, forteller forskere. Se lesernes nordlysbilder!

Truls Lynne Hansen er nordlysforsker ved Nordlysobservatoriet i Tromsø . Han forteller at nordlyset over både Nord-Norge og Sør-Norge nå er ganske så usedvanlig.

– Vi må helt tilbake til 2003 for å finne like høy aktivetet, forteller Truls Lynne Hansen. Før det var det tilsvarende høy aktivitet i 1993.

Hull i sola

Nordlyset er avhengig av aktiviteten i sola.

Årsaken til det kraftige nordlyset folk opplever akkurat nå skyldes et såkalt korona-hull i sola, som forskerne har observert en stund.

– Dette er et område på sola hvor magnetfeltet er åpent. Dermed kommer solvinden i høyere hastighet enn normalt. Vi har sett dette hullet en stund, og visst at en slik solvind ville komme, forteller forskeren.

– Samtidig med at solvinden kommer i høy hastighet har det skjedd en endring i det vi kaller det interplanetare magnetfeltet.

Nordlyset dannes når store mengde elektriske partikler med stor hastighet kommer inn mot jordas atmosfære langs magnetfeltet.

Elektronene kolliderer da med atomer i jordatmosfæren og lyset oppstår. Det er bølger med partikler som skaper bevegelsen. Hvor sterkt nordlyset blir avhenger av tettheten på partiklene.

Andre farger

Nordlys over Langfjordbotn i Finnmark

Langfjordbotn i Finnmark 1. april.

Foto: Børge Lunga Pedersen

Vi er nå inne slutten av nordlys-sesongen, men det er ikke uvanlig at nordlyset er sterkest på denne tiden av året.

– Nordlysaktiviteten er som regel høyest rundt høstjevndøgn og vårjevndøgn, sier Truls Lynne Hansen.

- Når bakgrunnen er så opplyst blir nordlyset en helt annen opplevelse, mener han. - Det er jo usedvanlig flott å se akkurat nå. I tillegg skinner sola på lufta i nordlyset, slik at man får litt andre farger enn ellers. - Det er litt mer rødt og lilla i nordlyset enn til vanlig, forteller forskeren.

Mer Nordlys

Nordlys over Stokmarknes

Bilde tatt ved Skagen flyplass, Stokmarknes.

Foto: Frank Olsen

Etter noen års hvile øker nå solaktiviteten.


- I de siste årene har det vært veldig lite solaktivitet som resulterer i mindre nordlys på himmelen, men nå kan vi se en kraftig økning på aktiviteten. Om noen år vil nordlyset bli et vanlig syn, sier Jan Myrheim, professor i fysikk ved NTNU til NRK.

Det blir også vanligere å se Nordlyset i hele Norge, ikke bare i Nord-Norge.

Har du er nordlys-bilde du vil vise fram, send det til nordnytt@nrk.no.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark