Uvær lammer Nord-Norge

Flere utforkjøringer, stengte veier og stopp i flytrafikken. Det dårlige været med vindkast opp mot 45 meter i sekundet setter sitt preg på Nord-Norge tirsdag.

Langnes flyplass

Dårlig sikt og sjøsprut over veien ved flyplassen på Langnes i Tromsø.

Foto: Eskil Mehren / NRK

– På kysten har vinden allerede økt på til full storm, og det er mer vind i vente. Noen av modellene våre antyder at det kan bli orkan i havet utenfor Troms, med vindkast over 45 meter i sekundet på kysten, sier statsmeteorolog Erik Samuelsen ved værvarslinga i Tromsø.

Han forteller at været merkes godt i lokalene på toppen av Tromsøya.

– Men det er ikke sendt ut ekstremværvarsel fordi man regner med at den mest ekstreme vinden vil ramme den ytterste kysten og ikke et stort nok område. Men der det kommer vind, vil det nok bli ille nok, sier Samuelsen.

Sterke sidevinder og ising på bakken har tvunget lufthavnsjefen ved Langnes lufthavn i Tromsø til å stenge rullebanen en periode.

– Vi har en veldig sterk sidevind, opp mot 20 meter i sekundet, og da er det utfordrende å ta av og å lande fly, sier fungerende lufthavnsjef Jonny Andersen.

Rullebanen ble stengt kvart på to, og var stengt en times tid før den åpnet igjen.

– For de som skal ut og reise så anbefaler vi at de sjekker status ved flyplassen både i Tromsø og eventuelt andre steder gjennom Avinor sine sider, sier lufthavnsjefen.

Også flere avganger til og fra flyplassene i Finnmark er rammet av uværet.

Venter på informasjon

Liv Kirsti Johansen

Liv Kirsti Johansen kan risikere mange timer venting på flyplassen i Tromsø.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Blant dem som får en lengre dag på reise enn ventet, er Liv Kirsti Johansen. Tirsdag ettermiddag sto huns ammen med rundt 30 andre i kø for å få informasjon på flyplassen i Tromsø.

– Vi skulle reist halv to, men en time før fikk vi vite det ble forsinkelser. Vi har fått vite alt fra at det blir ny avgang halv fire, til at vi må vente til halv ti i kveld, så nå står jeg i kø for å få litt mer informasjon, sier Johansen.

Hun innrømmer at hun er litt irritert over at hun ennå ikke er i lufta.

– Det er jo folk som venter på oss. Men sånn er det med værgudene, sier Johansen.

Se statusrapport fra værsituasjonen i Tromsø:

Statusrapport fra været i Tromsø

Blir verre i kveld

– Prognosene sier jo at det vil bli verre de neste timene, og så avta mot natta. Vi regner med irregularitet i flytrafikken de neste seks timene, sier Andersen.

Så langt har fire-fem Widerøe-fly måtte fly til andre lufthavner, blant annet Alta og Bardufoss, fordi de ikke kunne lande i Tromsø.

Flere fly står også på bakken i Tromsø og venter på forhold til å ta av.

– Men vi ber likevel folk møte til oppsatt tid, og vi forsøker å avvikle trafikken så godt vi kan, sier Andersen.

Siden 12.20 har bare ett fly klart å ta av fra flyplassen på Langnes. Tre fly er så langt innstilt, mens tre andre venter på ny informasjon.

Sendt ut OBS-varsel

Det er sendt ut OBS-varsel for Troms og kyststrøkene i Vest-Finnmark tirsdag kveld. Vinden kan komme opp i 35 meter i sekundet i kastene. På Sandnessundbrua mellom Tromsøya og Kvaløya er det målt vind opp mot 29 meter i sekundet.

Blir det målt 32 meter i sekundet kan brua over til de tett befolkede boligområdene rundt Kvaløysletta bli stengt.

– Hadde det vært meg, ville jeg kjørt over nå mens det er anledning, sier trafikkoperatør Renate Aanes i Vegtrafikksentralen Region Nord til avisa iTromsø.

Skred, skredfare og vanskelige kjøreforhold har stengt mange veier i Troms og Finnmark det siste døgnet. Hold deg oppdatert på forholdene på nrk.no/trafikk.

Også hurtigbåt og fergetrafikken rammes av været. Blant annet er fergesambandet Bellvik – Vengsøy og hurtigbåten mellom Tromsø og Skjervøy innstilt.

trailer lavangsdalen

Flere biler har havnet i grøfta på grunn av vanskelige kjøreforhold i dag. Her fra Lavangsdalen.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Saken oppdateres