Hopp til innhold

Utstrakt menneskesmugling over russergrensa

Grensa mellom Russland og Norge har plutselig blitt en viktig innfallsport for flyktninger – og et sted der bakmenn tjener grovt.

Grenseovergangen på Storskog

Kraftig økning: Før kom det bare et titall papirløse flyktninger over grense mellom Russland og Norge hvert år. Hittil i år er tallet 128.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Så langt i år har 128 papirløse flyktninger kommet over grensa ved Storskog i Finnmark, mot bare 10–15 tidligere år.

– Vi opplever at den nye reiseveien for flyktninger til Norge går via Russland. Før gikk den via Europa, sier stasjonssjef hos politiet i Kirkenes, Hans Møllebakken.

Syriske flyktninger

– Det er i ferd med å bli en liten industri, sier stasjonssjef ved Østfinnmark politidistrikt Hans Møllebakken.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Det er en rekke forskjellige nasjonaliteter som kommer: ukrainere, russere, tyrkere, statsløse, makedoniere, marokkanere, tunisiere, armenere. Stort sett har de pass, men ikke visum til Norge.

Møllebakken mener forklaringen kan være at ryktet om den mulige fluktveien sprer seg, samtidig som flere har gjort det til en levevei å transportere flyktninger.

– Vi opplever at enkelte transporterer folk mot betaling både fire og fem ganger; at de har gjort det til en liten levevei. Så det er jo menneskehandel det her er snakk om.

NRK har tidligere i år fortalt at flyktningstrømmen over grensa i øst har økt, og at politiet frykter en ny flyktningrute til Norge via Russland.

Elijah Slim og Nart Ghojal fortalte til NRK om sin flukt fra krigshandlingene i Syria, og om en reise på 4000 kilometer for å komme til Kirkenes.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Rekordmange asylsøkere har hittil i år kommet over grensa mellom Russland og Norge på Storskog.
.
Politiet utelukker ikke at dette er en ny rute for flyktninger inn til Norge.
De to syriske flyktningene er kun få kilomter fra grenseovergangen mellom Norge og Russland

NRK møtte de to syrsiske flyktningene på russisk side av grensen, rett før de krysset over til Norge.

En industri

Møllebakken er ikke tvil om at det er snakk om betaling.

– Det er i ferd med å bli en liten industri at folk tjener penger på denne befordringen, enten det er å komme seg til Moskva og Murmansk, eller helt frem til Kirkenes.

Senest i går ble en mann arrestert med ni syrere og armenere i bilen. Politiet opprettet umiddelbart straffesak mot mannen.

En annen mann har allerede fått varsel om at han vil miste sitt fisnek Schengen-visum, etter at han hadde reist fire ganger over grensa med folk. Også han kan vente seg en straffereaksjon.

Ubetinget fengsel

Møllebakken har ikke full oversikt over dommene i slike saker, men mener de stort sett går ut på ubetinget fengselsstraff. Er det snakk om vinning med hensikt, er strafferammen seks år.

– Vi jobber med forskjellige tiltak for å få belyst og dokumentert det som skal til for å få dem dømt. Vi opplever ikke at det er vanskelig. Vi håper dette ryktet skal spre seg slik at folk ikke gjør dette og påfører seg selv et straffansvar, sier Møllebakken.

– Personer som er i Russland, enten på grenseboerbevis eller visum, må tenke seg om to ganger før de tar noen med seg. Det er deres ansvar som sjåfør at den de tar med har gyldig pass og gyldig visum til Norge.

Les også: – Det internasjonale samfunnet har sviktet Syria