Hopp til innhold

– Det internasjonale samfunnet har sviktet Syria

FNs tidligere høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, mener Sikkerhetsrådet har latt politiske hensyn gå foran sikkerheten til mennesker i Syria.

Navi Pillay i Urix-studioet

FORKJEMPER FOR MENNESKERETTIGHETER: Få har kjempet så hardt for at menneskerettighetene skal bli fulgt, som Navi Pillay.

Foto: NRK

I løpet av sine seks år som FNs høykommissær for menneskerettigheter, informerte hun Sikkerhetsrådet om menneskerettssituasjonen i verden flere ganger enn alle hennes forgjengere til sammen, ifølge The Independent.

Navi Pillay har ropt varsko om menneskerettighetsbrudd over hele verden, også i Syria da borgerkrigen var i ferd med å bryte ut.

– Jeg gikk til Sikkerhetsrådet og uttrykte min bekymring for situasjonen i Syria og sa «Dere må gjøre noe. Dere må ta dette til Den internasjonale domstolen og sørge for etterforskning og rettslig forfølgelse», forteller Pillay til NRK

– Sviktet

Borgerkrigen i Syria er inne i sitt fjerde år. Terroristorganisasjoner som IS sprer frykt i landet hvor flere millioner mennesker er på flukt.

– Jeg og generalsekretæren i FN har uttrykt skuffelse over at Sikkerhetsrådet ikke har klart å komme til enighet. Jeg har sagt til dem at de er ansvarlig for tapet av så mange mennesker, bare fordi de lot seg styre av smale, politiske interesser, sier Pilay.

Hun mener verdenssamfunnet bærer ansvaret for at borgerkrigen raser videre, og for at IS har vunnet terreng i Syria og Irak.

– Det internasjonale samfunnet har sviktet. Vi burde sett det komme. Om folk føler seg ekskludert vil det kunne bygge seg opp til en konfliktsituasjon, sier Pilay.

Ber om inngripen

Syria IS

FÅTT OPPSLUTNING: Terrorgruppen IS har fått mange tilhengere i Syria og Irak. Navi Pillay mener det skyldes at verdenssamfunnet ikke grep inn i Syria tidligere.

Foto: STRINGER / Reuters

Hun ber Sikkerhetsrådet vise større vilje til å sette i verk tiltak for å få en slutt på konflikten i Syria, og understreker at det haster.

– Vi kan aldri gi opp, og vi må følge situasjonen nøye. Det vil kreves en politisk løsning, og Sikkerhetsrådet må bidra. De har makten til å iverksette sanksjoner og intervensjoner. Det må være større villighet til å gjøre dette, sier den tidligere Høykommissæren for menneskerettigheter.

– Jeg skulle ønske andre kunne høre ropene om hjelp fra vanlige folk. De sier de ikke blir beskyttet. Det internasjonale samfunnet må svare. Vi har plikt til å gripe inn når en stat ikke makter å beskytte egen befolkning, legger hun til.

SISTE NYTT

Siste nytt