Hopp til innhold

UNE sier nei for tredje gang til familien i kirkeasyl – nå går støttegruppa til retten

Utlendingsnemnda har behandla omgjøringsanmodningen til familien Collin Johnson som sitter i kirkeasyl i Finnsnes kirke i Troms. Svaret er klart nei. Nå går støttegruppa og familien rettens vei.

Ber om frihet

KIRKEASYL: Dilani Johnson Colling og hennes foreldre har sittet syv år i asyl i Finnsnes kirke.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Familien tok nyheten helt forferdelig og er nå knust. Med flere nye dokumenter hadde de forhåpninger om et annet resultat, så dette ble en solid nedtur.

Det sier advokat Asgeir Thomassen i Tind advokater som representerer familien Collin Johnson. De har nå fått svar fra Utlendingsnemnda (UNE) som ikke vil omgjøre vedtaket som er blitt gjort tidligere i saka. UNE mener det er trygt for familien å returnere til Sri Lanka.

Det var Folkebladet som omtalte saken først.

Kirkeasyl

Familien fra Sri Lanka kom til Norge fra Sri Lanka i 2009, og har sittet i kirkeasyl siden 2014.

Foto: Linda Pedersen

I syv år har ekteparet Merry Anjala og Anonipillai Johnsen Collin, og datteren Dilani Johnson Collin (32) sittet i kirkeasyl i Finnsnes kirke. De mener historien deres er troverdig og har flere vitner som kan bekrefte dette, men har gang på gang fått avslag. Verken UDI, UNE eller høyesterett har gitt dem medhold i at de har behov for beskyttelse.

Myndighetene mener familiens troverdighet er svekket, fordi de ikke fortalte om sin tilknytning til separatistbevegelsen tamiltigrene i det første asylintervjuet.

Støttegruppa for familien ble skuffet over konklusjonen til UNE siden det nå var flere nye vitner med ny informasjon, ifølge lederen av støttegruppa, Kjellrun Skoglund.

– Vi har masse nye opplysninger som vi trodde var sterke nok til en omgjøringsanmodning hos UNE, sier Skoglund.

Nå går støttegruppa, med advokat Asgeir Thomassen i spissen, rettens vei. De mener dokumentet fra UNE er ugyldig.

Demonstrasjon for kirkeasylanter

I februar 2020 ble det arrangert fakkeltog på Finnsnes og demonstrasjon utenfor Stortinget, til støtte for familien.

Foto: Arild Moe / NRK

Mener saken trenger nye øyne

– Vi håper en rettssak vil se på dette med nye øyne og at flere mennesker skal vurdere saken. Det er tredje gang UNE har hatt omgjøringsbegjæring og det er fortsatt de samme nemndlederne som gjør vedtak. De har heller ikke tatt det opp saka i ei nemnd, sier Skoglund.

UNE hevder på sin side at saken er grundig behandlet. De presiserer at de ikke endrer nemndleder for hver omgjøringsanmodning, men viser til at de første avgjørelsene i saken ble gjort av en annen nemndleder.

– Saken er behandlet først i UDI, så i UNE. Historien har blitt lagt fram flere ganger i rettssystemet. Både tingretten og lagmannsretten har kommet fram til at den ikke er troverdig. Saken har også blitt avvist av Høyesterett i to omganger. En historie som har endret seg over flere år, sier avdelingsleder i UNE, Ingun Halle.

Hun forklarer at saken ikke er behandlet i nemndmøte, fordi nemndleder i denne saken mente at det ikke er noen tvil om utfallet av saken.

Flere vitner har stått frem og sagt det er farlig for familien å reise tilbake til Sri Lanka, og at de vil bli arrestert om de drar. UNE mener på sin side at vitnene ikke er troverdige.

– Vi mener det er trygt og forsvarlig med retur til Sri Lanka og vi mener ikke historien er troverdig, sier Halle.

Kirkeasyl: Dilani Johnson Collin og Kjellrun Skoglund i Finnsnes kirke i troms

Dilani Johnson Collin sammen med Kjellrun Skoglund i støttegruppa for familien.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Advokaten Asgeir Thomassen forteller at han også vil be om en midlertidig avgjørelse om at familien skal få være i Norge mens saken behandles.

– Det er uaktuelt å sende familien tilbake da de personene som er farlige for dem nå er i ledende posisjoner i Sri Lanka, sier Thomassen.

Ubehagelig avgjørelse

Biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland bispedømme har selv engasjert seg i saken og i desember ba han regjeringa om å gi familien opphold på humanitært grunnlag. Svaret fra regjeringa var at de ikke ville se på enkeltsaker.

– Jeg syns det er ubehagelig å tenke at UNE avgjør slik som de gjør fordi de ikke ser de menneskene det gjelder, og ser ikke hvordan de har det. De forholder seg kun til papirer, sier Øygard.

Han er skuffet over UNE som mener at historien ikke er troverdig.

– Om familien bløffet om situasjonen så kunne jo familien bare dratt tilbake til Sri Lanka og leve der. Det er bedre enn å være isolert i en kirke i syv år. Jeg tenker det er bevis nok på at de snakker sant, sier biskop Olav Øygard.

Biskop Olav Øygard var også tilstede på markeringen.

I desember ba biskopen Olav Øygard regjeringa om amnesti for familien Collin Johnson.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark