Hopp til innhold

Avviste skyld i stråleulykken først

Flere av mannskapet på KV Nordkapp ble i august utsatt for stråling, under en militærøvelse med den amerikanske marinen. Nå innrømmer USA skyld.

Nordkapp

Etter mye fram og tilbake, tar nå amerikanske myndigheter på seg skylden for stråleulykken.

Foto: Are Kristoffersen / NRK

Det var stråling fra radaren på et amerikansk krigsskip som førte til at instrumentene på kystvaktskipet Nordkapp ble slått ut, og at flere av mannskaper fikk lettere stråleskader, kommer det fram undersøkelseskommisjonens rapport.

– Kjente huden ble varm

Forsvaret er sikker på at strålinga som mannskapet på KV «Nordkapp» ble utsatt for, kom fra radaren på den amerikanske fregatten de øvde sammen med.

Stråling fra amerikansk fregatt

Hendelsen fant sted i Barentshavet 24. august under en militærøvelse. Flere av mannskapet kjente at huden ble varm av strålingen.

– Vi sendte helsepersonell og sanitetsfolk om bord i KV «Nordkapp», for å undersøke helsetilstanden til mannskapet. Flere klagde over hodepine og andre symptomer, etter at de ble utsatt for stråling fra et amerikansk øvelsesfartøy, fortalte kystvaktsjef Lars Saunes til NRK rett etter ulykken.

Avviste noen skyld først

Først avviste amerikanerne noen som helst skyld i hendelsen, og viste til at de har et radarsystem som slå seg av, når det er andre båter i nærheten.

Så ble informasjonen fjernet fra marinens hjemmeside.

– Amerikanske myndigheter har bekreftet ovenfor oss at de er ansvarlig for det som skjedde, sier sjefen for operasjonsavdelingen på forsvarets operative hovedkvarter i Bodø, Arne Morten Grønningseter.

Hvorfor har det tatt så lang tid å få svar?

– Jeg er helt sikker på at de ville gi en grundig rapport og at de derfor ikke gikk ut med noe informasjon før nå. De opplysningene som de er kommet med nå stemmer overens med observasjonene våre, sier Grønningseter.

USS Farragut

Det amerikanske skipet USS Farragut som var med på militærøvelsen.

Foto: Rune Breimo / NTB scanpix

Flere nyheter fra Troms og Finnmark