US Navy avviser stråling

– Det amerikanske skipet USS «Farragut» sendte ikke ut radarstråling mot kystvaktskipet KV «Nordkapp».

Nordkapp

KV «Nordkapp» har de siste dagene ligget i Tromsø, etter at fem av mannskapet om bord ble utsatt for stråling under militærøvelsen Northern Eagle - en øvelse som bl.a. foregikk i samarbeid med den amerikanske marinen.

Foto: Are Kristoffersen / NRK

Det var under seilingsøvelse utenfor Finnmarkskysten med amerikanske USS «Farragut» at strålingen skal ha skjedd.

Hendelsen skjedde under øvelsen Northern Eagle den 24. august, men ble først offentliggjort 3. september. Da ble fire av besetningen tatt til legevakt, mens en ble sykemeldt etter å ha blitt utsatt for stråling.

– Besetningen merket at de fikk tekniske problemer med fartøyet. Utstyr skrudde seg rett og slett av. De kjente at huden ble varm av strålingen de ble utsatt for. Da tok de kontakt med det amerikanske fartøyet slik at radaren ble slått av, sa konstituert sjef for Kystvakta kommandør Lars Saunes til NRK.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

US Navy: – Strålte ikke

Forsvaret er sikker på at strålinga som mannskapet på KV «Nordkapp» ble utsatt for, kom fra radaren på den amerikanske fregatten de øvde sammen med.

VIDEO: Stråling fra amerikansk fregatt.

Løytnant Sean P. Riordan i US Navy opplyste tirsdag ettermiddag at de ikke hadde noen opplysninger om saken, og kun kjente til saken gjennom norske medier.

I en foreløpig konklusjon opplyser US Navy til NRK at de har undersøkt loggen og rapporter fra mannskapet på skipet.

– Konklusjonen er fregatten ikke sendte ut radarstråling i nærheten av kystvaktskipet KV «Nordkapp», får NRK opplyst.

Den amerikanske marinen vil likevel undersøke saken videre.

KV «Nordkapp» har de siste dagene ligget i Tromsø, men fra i tirsdag skal det ha vært normal drift om bord i skipet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slår av radaren når båter nærmer seg

USS Farragut

Det amerikanske skipet USS «Farragut».

Foto: Rune Breimo / NTB scanpix

Radarsystemet til USS «Farragut» skal slås av automatisk dersom det er noen andre båter i nærheten, skriver marinen på sin hjemmeside .

Det norske sjøforsvaret har tidligere opplyst til NRK at de er sikre på at strålingen kom fra det amerikanske forsvaret.

Forsvarets operative hovedkvarter har satt ned en kommisjon som skal undersøke hendelsen. Det er også hentet inn råd fra Statens strålevern, og Kystvakten følger opp sine mannskaper så lenge det er nødvendig, får NRK opplyst.