Hopp til innhold

UPs rusmiddelvåpen er en suksess

Utrykningspolitiet avslørte i 2015 over 50 prosent flere rusede sjåfører sammenlignet med året før. UPs nye våpen mot rus får mye av æren.

UP kontroll

Utrykningspolitiet stoppet flere rusede sjåfører i 2015 enn året før.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Runar Karlsen

Runar Karlsen, UP-sjef.

Foto: Vegard B. Lien / NRK

– Det nye instrumentet har bidratt til den merkbare økningen i antall ruspåvirkede sjåfører som blir stoppet i trafikken, sier Runar Karlsen, sjef i Utrykningspolitiet.

I løpet av 2015 tok de fleste politidistriktene i bruk en såkalt drugtester, et instrument som gjør det mulig å spore eventuelle narkotiske stoffer ved hjelp av en spyttprøve.

I 2015 avslørte politiet i Norge 1 637 bilister som kjørte i ruspåvirket tilstand. Det er over 50 prosent flere enn året før.

– Det var tre hovedgrunner til den økningen: VI hadde flere promillekontroller, vi har fått bedre etterretning og kunnskap om hvilke biler som har vært involvert i ruspåvirket kjøring tidligere, og vi har tatt i bruk det nye instrumentet for å avslører rusmidler, sier Karlsen.

– Og vi har ennå ikke sett full effekt av disse instrumentene, i og med at vi startet bruken av dem i fjor sommer.

Da NRK var med Utrykningspolitiet på kontroll ble en person stoppet. Ved hjelp av spyttprøve testet politiet vedkommende på stedet og fikk utslag på metamfetamin.

UP i Drammen stopper en sjåfør som viser seg å være påvirket av metamfetamin.

– Viktig redskap

Geir Marthinsen

Geir Marthinsen er godt fornøyd med det nye instrumentet til UP.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Apparatet er et veldig viktig våpen for å få ned antall sjåfører som kjører i påvirket tilstand. Opp mot fire av ti sjåfører vi har testet, har vist seg å være ruspåvirket. Det er sjåfører vi ikke nødvendigvis ville avslørt før vi tok instrumentet i bruk, sier Geir Marthinsen, UP-sjef i Troms og Finnmark.

De fikk sin drugtester i fjor sommer. Så lagt har de avslørt et 13 ruspåvirkede sjåfører ved hjelp av apparatet, seneste tilfelle var i helga.

– Da jeg pratet med patruljen i etterkant, sa de at det ikke var sikkert de hadde klart å avsløre at sjåføren var påvirket uten drugtesteren, sier Marthinsen, som omtalte hendelsen på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Får flere apparater på veien

Politiet har tidligere basert arbeidet sitt bare på observasjoner og kunnskap om hvordan mennesker blir påvirket av forskjellige rusmidler.

– I mange situasjoner er det vanskelig å slå fast at vedkommende er ruset bare ved egne observasjoner. Da er det fint å bruke drugtesteren. En slik test er sidestilt med alkotest, så vi trenger ingen beslutning for å ta en prøve, sier Geir Marthinsen.

– Det er ikke slik at vi tester alle vi stopper med dette instrumentet. Vi bruker det når sjåførens oppførsel eller tilstand vekker mistanke, eller om de har kjørt i ruset tilstand tidligere.

I løpet av 2016 vil flere slike drugtestere bli plassert rundt om i Politi-Norge.

– Kjøring i ruspåvirket tilstand er årsak til altfor mange ulykker. Jo flere sjåfører vi kan forhindre i å kjøre i ruspåvirket tilstand, desto bedre, sier Runar Karlsen i UP.