Hopp til innhold

Ulvang & Co forsinket til Sørpolen

Vegard Ulvang og de andre eventyrerne som skulle gå i Roald Amundsens fotspor, sitter værfast.

Deltakerne på ekspedisjonen

Ekspedisjonen består av Jan-Gunnar Winther, Harald Dag Jølle, Stein P. Aasheim og Vegard Ulvang.

Foto: Vegard Ulvang

På dagen hundre år etter at Roald Amundsen rettet skituppene mot Sørpolen den 19. oktober 1911, vil Vegard Ulvang, Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim og Harald Dag Jølle gjøre det samme.

Slik gikk det ikke. I dag sitter ekspedisjonen værfast i Puta Arenas, Chile og venter på at været skal bli bedre.

– I dag morges var de ferdige med å rydde rullebanen på Union Glacier. De har stått på dag og natt der nede. Men for seint for lavtrykket som er på vei inn. Resultatet er ytterligere venting her i Punta Arenas. Vi tar det med fatning. Det er ingenting vi kan gjøre med situasjonen. Vi regner på hvor lange dagsetapper vi nå får, sjekker værmeldinger og sliter sofaen i hotellobbyen, skriver ekspedisjonen på sin hjemmeside .

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Går i Amundsens skispor

Video Ulvang ut på tur igjen

VIDEO: - Ekspedisjonen vil gi oss svar på hvordan forholdene er på Sørpolen nå sammenlignet med da Roald Amundsen var der.

Startskuddet går fra samme sted hvor Amundsens ekpedisjonsbase «Framheim» lå i Hvalbukta i 1911. Derfra går marsjen de drøye 70 milene innover Rossisen, over Axel Heibersbreen og videre fram til polpunktet i temperaturer ned til 50 minusgrader.

Ekspedisjonen vil være et av prosjektene i Nansen-Amundsenåret 2011, som blir en offisiell markering av at det er 100 år siden Amundsen var førstemann på Sørpolen og at det er 150 år siden Fridtjof Nansen ble født.

Jubileumsekspedisjonen vil følge Amundsens rute, bruke like lang tid som Amundsens ekspedisjon gjorde og skal komme fram til verdens sørligste punkt den 14. desember 2011. Også det på dagen hundre år etter Amundsen.

Værproblemene gjør at karene nå må se for seg litt ekstra lange dagetapper...

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Roald Amundsen på Sørpolen

Roald Amundsen og hans følge nådde Sørpolen 14. desember 1911.

Foto: Bjaaland Olav

Flere nyheter fra Troms og Finnmark