Hopp til innhold

Skal padle til Nordpolen

Neste sommer legger Jan-Gunnar Winther og John Gulldahl ut på en unik ekspedisjon. De skal bevise at det går an å padle helt til Nordpolen.

Øver seg før polferd

Direktør for Polarinstituttet, Jan-Gunnar Winther, og John Gulldahl legger i sommer ut på en ekspedisjon utenom det vanlige. De vil padle til Nordpolen.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Direktør for Polarinstituttet, Jan-Gunnar Winther, og John Gulldahl legger neste sommer ut på en ekspedisjon utenom det vanlige.

De vil padle til Nordpolen for å vise at klimaendringene gjør polisen så svekket at man kan komme seg dit ved hjelp av kajakk.

Strabasiøst

Øver seg på Ramfjordisen

Jan-Gunnar Winther vil formidle hvor alvorlige konsekvenser klimaendringene har, derfor vil han padle til Nordpolen.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Planen til Jan-Gunnar Winther og John Gulldahl er at de skal ta seg fram til polpunktet ved hjelp av svømming, skigåing og padling. Og Winther er klar på at ferden vil bli hard.

– Det blir en strabasiøs tur, vi regner med å måtte svømme deler av veien, og også gå på ski og padle der hvor det er smeltet nok til det. Vi har sett på satelittbilder at det er store råker i isen hvor vi kan padle, sier Winther.

En slik ekspedisjon må forberedes. NRK fulgte guttene som skal på ekstremtur på trening på Ramfjordisen idag.

– Selv om vi blir helt alene der ute, føler vi ikke at vi løper en stor risiko. Vi har bra kontroll. Men isdriften der ute er uforutsigbar og kan være veldig sterk, den varierer fra uke til uke og fra år til år, forteller Winther.

Første padlere

Øver seg i Ramfjorden

John Gulldahl er med på ekspedisjonen til Nordpolen i kajakk.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Winther og Gulldahl blir de første som padler med kajakk til Nordpolen, og regner med å bruke 5-6 uker fra startpunktet i Sibir til polpunktet.

– Dersom det lar seg gjøre vil vi bli satt av der hvor Fritdjof Nansen og Hjalmar Johansen måtte gi opp i 1895. Issituasjonen var en helt annen da, derfor måtte de snu. Idag er det mindre is, så vi starter der de gav opp og fullfører ferden.

Polfarerne har ved hjelp av satellittbilder kartlagt turen, og mener det skal være mulig å padle helt til Nordpolen.

– Vi regner med at det er lettere nå å ta seg frem med kajakk enn med pulk, så mye har klimaendringene gjort med isen, mener Winther.

Ønsker å formidle

Winther understreker at ferden til Nordpolen ikke er en forskningsekspedisjon, selv om de vil dokumentere underveis på veien. Ekspedisjonen har et viktig budskap, forteller Winther.

– Vi ser på dette som en formidlingstur. Klimaendringene har gjort at det er blitt mye mer åpent hav de siste årene. Med denne turen ønsker vi å formidle hvor alvorlig klimaendringene faktisk er, det er et viktig budskap vi vil formidle med turen, sier Winther.

Polpadlerne ønsker også å bruke det de opplever i undervisningssammenheng etter ekspedisjonen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark