Hopp til innhold

Kina mistenkes for hacking av amerikansk satellitt via Svalbard

Det kinesiske forsvaret mistenkes for å ha hacket seg inn på to amerikanske satellitter via en basestasjon på Svalbard.

SvalSat

SvalSats anlegg på Svalbard skal ha blitt brukt til å få tilgang til amerikanske satellitter.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Satellittene brukes til vanlig til å observere klima, men er nå blitt misbrukt i flere hackerangrep, skriver Businessweek på nett.

Angrepene skal ha skjedd totalt fire ganger i 2007 og 2008, ifølge en rapport magasinet har fått tilgang til.

Viktig rapport

Rapporten, som først offentliggjøres neste måned, er en årlig rapport til den amerikanske kongressen, og en av de viktigste kildene de har for å vurdere det kinesiske militærets kapasitet.

– Dette utgjør mange potensielle trusler, særlig hvis de rettes mot satellitter med sensitive funksjoner, står det i rapporten.

Stor base

Svalsat

Fra SvalSats anlegg på Spitsbergen.

Foto: Nordisk Film

Svalbard Satellite Service, også kjent som SvalSat, er verdens største kommersielle bakkestasjon for nedlasting av data fra satellitter.

Ifølge rapporten kan hackerne har benyttet seg av internettilgang for å komme seg inn på satellittene Terra og Landsat som er blitt hacket.

Terra gav viktig informasjon om utvikling av sandstormen under invasjonen av Irak i 2003, og USA alltid har hevdet at Landsat har stor sikkerhetspolitisk verdi – den tar bilder av jorda.

I Svalbardtraktaten har Norge bundet seg til at det ikke skal være virksomhet med «krigslignende hensikter» på øygruppa.

Kina avviser

I rapporten anklages ikke kinesiske myndigheter for hackingen eksplisitt, men det står at tegn ved innbruddene peker i retning av det kinesiske forsvaret.

USA har anklaget Kina for en rekke angrep på utenlandske nettverk for å stjele militære og kommersielle hemmeligheter.

Kinesiske myndigheter avviser at de har noe med dataangrepene å gjøre.

– Ikke hør noe fra NASA

– Dette er helt ukjent for oss. Vi har ikke hørt noe fra NASA om at dette skal ha skjedd, sier administrerende direktør i Kongsberg Satellite Services, Rolf Skatteboe.

Skatteboe tror heller ikke at dette kan ha skjedd uten at NASA har gitt dem beskjed.

– Kan dette være en del av rivaliseringen mellom USA og Kina.

Det har jeg ingen kommentar til, vi betjener de amerikanske jordobservasjonsmeteorologiske satellittene. Det er det vi forholder oss til, sier administrerende direktør, Rolf Skatteboe til NRK.