Hopp til innhold

Ap: – Landet vårt trenger rasismeparagrafen Høyre: – Vi vil ha den bort

Arbeiderpartiet mener flere alvorlige rasistiske ytringer på internett den siste tiden viser at rasismeparagrafen er nødvendig. Men Høyre vil ha den fjernet.

Skjermdump

En gutt i 20-årene er tiltalt for brudd på rasismeparagrafen etter å ha kommet med rasistiske ytringer bak navnet NegerJeger på Twitter.

Foto: Skjermdump fra twitter.com

En gutt i 20-årene i Tromsø bak navnet NegerJeger på Twitter, ble i helga tiltalt etter rasismeparagrafen etter å ha kommet med rasistiske ytringer på nettstedet.

Høyre vil nå jobbe for å få fjernet straffelovens paragraf 135a, rasismeparagrafen. Det mener Ap-politiker Brage Larsen Sollund blir absurd.

– Det er ganske alvorlig når man ser bildet av Anders Behring Breivik som står med våpen rettet mot en menneskemengde med mørkhudede mennesker på Twitter-profilen hans. Det kan vi ikke mene er greit, sier Sollund til NRK.

Det var i forrige uke at Kripos satte i gang etterforskning av mannen.

Mannen i 20-årene ble pågrepet fredag, avhørt og løslatt dagen etter. Politiet gjennomførte også beslag i mannens bolig, opplyste påtaleleder Einar Sparboe Lysnes til NRK.

Brage Sollund

Brage Larsen Sollund i Arbeiderpartiet mener rasismeparagrafen er nødvendig i Norge.

Foto: Ingrid Leithe

– Vil heller ta til kraftig motmæle

Brage Larsen Sollund mener denne saken er et godt eksempel på at rasismeparagrafen, som gir mulighet til å straffe personer som kommer med diskriminerende eller hatefull ytring, er nødvendig i Norge.

– Jeg håper Høyre går inn på siden til NegerJeger, og ser hva som står der og stiller seg selv spørsmålet: Skal vi akseptere dette? Jeg mener det er gått en grense, og jeg synes det er bra politiet tar grep, sier Sollund.

Unge Høyre fikk under landsmøtet i mai gjennomslag for å få fjerning av rasismeparagrafen inn i Høyres valgprogram. Nå er dem i regjering, og leder av Troms Unge Høyre, Erlend Bøe, sier de vil jobbe for å få paragrafen fjernet.

– Jeg skal være den første som står opp og er imot rasistiske ytringer om det blir frontet. Men jeg mener at rasismeparagrafen slik den er i dag legger begrensninger på ytringsfriheten. Jeg vil heller ta den debatten mot dem som kommer med hatefulle ytringer i et åpent rom, så kan vi heller ta til kraftig motmæle i det offentlige rom mot de meningene som måtte komme.

Sollund i Arbeiderpartiet mener det blir feil å bruke begrensning av ytringsfriheten som et argument for å få paragrafen fjernet.

– Hvis du går å truer noen med for eksempel drapstrusler, så kan du bli dømt for det. Det samme burde gjelde for rasisme, og når du sprer hatefulle ytringer på det, så kan du oppleve reaksjoner på det for det er like ille.

Erlend Bøe

Leder av Troms Unge Høyre, Erlend Bøe, mener rasismeparagrafen begrenser ytringsfriheten.

Foto: Privat

Flere anmeldelser for rasisme den siste tiden

I tillegg til NegerJeger-saken i Tromsø har Antirasistisk Senter politianmeldt to blogger for rasisme. Den første heter «Internetts mørkeste krok» og den andre kaller seg «Jødenes hender».

– Det er veldig viktig for samfunnet at vi markerer et tydelig skille på hva som skal være beskyttet av ytringsfriheten og hva som er å få for langt. Dette er å gå for langt, sier rådgiver Shoaib Sultan ved Antirasistisk Senter til TV2 som først omtalte saken.

Få personer er dømt for å bryte straffelovens paragraf 135a, som er rasismeparagrafen. I 1997 ble Jack Erik Kjuus dømt for et partiprogram som etterlyste tvangsreturnering eller tvangssterilisering av alle fremmede.

Lederen for den høyreekstreme gruppen Vigrid, Tore Tvedt ble dømt for grov rasisme i 2002, og var da den første personen som ble dømt til ubetinget fengsel etter rasismeparagrafen. Han ble på nytt i 2007 dømt for uttalelser om å renske ut jødene.

Shoaib Sultan forteller til TV2 at Antirasistisk Senter også vurderer å politianmelde flere nettsteder.

– Vi ser fortløpende på det som dukker opp og gjør en vurdering om hva som gjøres.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark