Hopp til innhold

Truer med å ta båt i arrest

En russisk fraktebåt kan bli tatt i arrest i Kirkenes, selv om mannskapet har avblåst sultestreiken.

Lønnskonflikten om bord på den russiske fraktebåten «Skarus», som ligger ved kai i Kirkenes, er ikke over selv om mannskapet har avblåst sultestreiken.

Eieren har ikke penger til å betale lønn til mannskapet, og Norsk Sjømannsforbund vurderer å krever båten arrestert. 

Ulovlig fisk

Mens «Skarus» ligger ved kai i Kirkenes, ligger søsterskipet ved kai i Marin i Spania. Begge er mistenkt for å ha fraktet ulovlig fanget fisk fra Barentshavet, og begge eies av firmaet Skif Marin i Murmansk. Der sitter en blakk reder, som har fått de 15 sjøfolkene om bord i «Skarus» på nakken.

Rederen skylder dem 75.000 dollar i lønn, og etter en langvarig konflikt gikk de til sultestreik.

Mannskapet for skylda

Den har mannskapet avblåst, etter at en utsending fra guvernøren i Murmansk møtte opp i Kirkenes for å mekle mellom partene.

Nå har rederen nok en gang lovet å betale mannskapet med penger han håper å få inn ved å selge båten som ligger ved kai i Spania.

Til nettstedet Ria Novosti har guvernøren i Murmansk gitt mannskapet en del av skylda for situasjonen, fordi de ikke har noen som helst skriftlig arbeidsavtale med rederen.

Tvangssalg

Men det blåser det norske Sjømannsforbundet av, og truer med å få båten arrestert likevel, sier sekretær Svein Tore Falch:

– Det er et kjent fenomen at russiske fartøyer som opererer i Barentshavområdet ikke har kontrakter med mannskapet. Det er ikke noe problem for en norsk domstol å ta arrest i et russisk fartøy.

– Men da kan de bli liggende lenge i Kirkenes?

– Ja, det er snakk om veldig lang tid hvis ikke noen dukker opp og kan betale. Da kan det blir snakk om tvangssalg for å skaffe penger til lønn, sier Falch.