Hopp til innhold

– Det vil bli konsekvensutredning i LoVeSe etter denne regjeringsperioden

En konsekvensutredning om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja vil komme etter denne regjeringsperioden, mener olje- og energiminister Tord Lien.

Tord Lien
Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Torsdag talte han under en konferanse som samlet ordførere fra Sør-Troms, Lofoten og Vesterålen. Her oppfordret han ordførerne i regionen til å gå sammen om å kreve at en konsekvensutredning blir gjennomført.

– Vi vet at petroleumsproduksjonen er en viktig del av kontantstrømmen inn i statskassen som finansierer velferd og velstand i Norge. Fra rundt 2025 vil den bli redusert. Vi jobber med utgangspunkt i at konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja konsekvensutredning bør gjennomføres etter denne avtaleperioden er over, sier Lien.

Den sittende regjeringen har en avtale med KrF og Venstre om at det ikke skal gjennomføres konsekvensutredning i området i denne regjeringsperioden.

Ingen av ordførerne på konferansen tok til motmæle mot statsråden, og harstadordfører Marianne Bremnes sier samlingen er viktig. Hun har invitert til konferansen, som hadde et helt tydelig mål.

– Vi er nødt til å settes oss ned og finne ut hvordan vi skal jobbe i denne perioden hvor det ikke ble en konsekvensutredning, sier hun.

Lien sier han ikke er skeptisk til en mulig oljeboring i det som er omtalt som verdens største matfat.

– jeg se rikke for meg at det vil bli behov for boring i oljeførende lag akkurat når skreien er i området for å gyte. Det har man tatt høyde for i andre deler av norsk sokkel. det er naturlig å ta hensyn også i denne regionen, sier Lien.