NRK Meny
Normal

– Koblingen mellom reservasjonsrett og olje er vanvittig

Venstres Sveinung Rotevatn mener Øyvind Korsberg (Frp) misforstår når han fastslår at abortkrangelen kan få samarbeidsavtalen mellom de borgerlige til å falle.

Sveinung Rotevatn

Sveinung Rotevatn (V) raser mot Øyvind Korsberg som mener krangelen om reservasjonsrett bryter den borgerlige samarbeidsavtalen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Korsberg mener et nei til reservasjonsrett kan åpne for konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Dersom et av punktene i avtalen blir brutt, gjelder ikke samarbeidsavtalen lenger, sa Korsberg til NRK tidligere i dag.

Det får stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) til å rase. Han mener Korsberg har misforstått hele regjeringsgrunnlaget.

– Jeg legger til grunn at regjeringen og også Frp ønsker å sitte videre og det betinger at avtalen mellom de fire partiene står ved lag. Hva Høyre, Frp og KrF gjør med reservasjonsretten får være opp til dem.

Særavtale

Han sier Venstre forholder seg til det felles verdigrunnlaget for de fire partiene, som er grunnlaget for regjeringen. Der er Lofoten, Vesterålen og Senja vernet.

– Samarbeidsavtalen mellom regjeringen, Venstre og KrF sier ingenting om reservasjonsrett. Det er en særavtale mellom Høyre, Frp og KrF som Venstre ikke har noe å gjøre med.

– En kobling mellom konsekvensutredning og reservasjonsretten i særavtalen er helt vanvittig.

Øyvind Korsberg

Øyvind Korsberg (Frp) mener grunnlaget for samarbeidsavtalen mellom de borgerlige er brutt dersom man ikke kommer til enighet om reservasjonsretten.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Trond Helleland

Trond Helleland (H) sier det ikke er snakk om å bryte samarbeidsavtalen.

Foto: Mohammed Alayoubi/ NRK
– Avtalen er helhetlig

Korsberg på sin side var tidligere i dag klar på at om punktet om reservasjonsrett ble brutt, ville hele samarbeidsavtalen stå på spill.

– Avtalen er helhetlig. Det betyr at hvis et av punktene blir brutt, så gjelder ikke avtalen lenger. Da har man en ny situasjon, og man kan utforme ny politikk på samtlige områder, sier Korsberg som er valgt inn på Stortinget fra Troms.

Da mener han veien er kort til åpning av de oljerike områdene utenfor Nordland og Troms.

– Vi får se hva Høyre velger å gjøre, men bryter de avtalen, vil det være naturlig å åpne opp Nordland VI, Nordland VII og Troms II. I det spørsmålet regner vi med støtte fra Arbeiderpartiet. Det er i realiteten et flertall på Stortinget for å åpne området, sier han.

Forventer at avtalen består

Rotevatn forventer at samarbeidsavtalen mellom de fire partiene, som inkluderer vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, består.

– Jeg oppfatter Øyvind Korsberg som en solospiller som har fryktelig lyst til å bore etter olje i Lofoten, Vesterålen og Senja, og ser en mulighet til det. Den muligheten er ikke-eksisterende. Samarbeidsavtalen mellom de fire partiene ligger fast, og hva regjeringen gjør med KrF og reservasjonsretten får være opp til dem.

Det samme mener parlamentarisk leder i Høyre Trond Helleland. Han omtaler Korsbergs konklusjoner som hypotetiske.

– Høyre har inngått en samarbeidsavtale med Venstre, KrF og Frp, og vi har en særavtale med KrF og Frp om reservasjonsmulighet for fastleger. Det punktet står Høyre ved, og det har aldri vært snakk om å bryte den avtalen. Derfor er uttalelsen fra Korsberg helt hypotetisk, sier Helleland.

– Populistisk frieri

Heller ikke hos Arbeiderpartiet mottar Korsberg støtte for sitt utspill.

– De har lagt frem en plattform hvor de har ofret Lofoten, Vesterålen og Senja. Korsberg prøver å fremstille det som om det skal være en omkamp. Det oppfatter jeg som populistisk frieri, sier stortingsrepresentant Eirik Sivertsen.

– Korsberg rekker ut en hånd til Arbeiderpartiet for å få til et samrbeid om Lofoten, Vesterålen og Senja. Hva tenker du om det?

– Jeg håper han har rett i at dette kommer, men jeg tror han forsøker å ri to hester. Han frir til sine velgere med en annen politikk enn den regjeringen fører.

Venstre-leder Trine Skei Grande fortalte mandag kveld om forhandlingene med de tre andre partilederne.