Trond Mohn blir æresdoktor

Milliardæren Trond Mohn er utnevnt som æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet for sin innsats for medisinsk forskning.

Trond Mohn

Trond Mohn har i mange år støttet idrett og forskning i Nord-Norge.

Foto: NRK

Trond Mohn får tittelen for hans innsats over mange år som giver av frie midler til norsk forskning og til oppbygging av medisinsk behandling.

Mohn har også bidratt med betydelige midler til blant annet idretten i Nord-Norge. Dette gjør han til en samfunnsbygger og et eksempel til etterfølgelse.

– Vi er beæret og jeg tar imot den med glede, sier Trond Mohn i en pressemelding og legger til at han synes det var altfor meget.

– Jeg blir svimmel

Laila Stien, som bor i Alta, utnevnes samtidig for sitt forfatterskap og oversettelsesarbeid fra samisk språk og kultur.

– Jeg har sett listen over de som er æresdoktorer, og det er jo til å bli svimmel av. Det oppleves som en stor anerkjennelse av arbeidet mitt. Den eller de som har foreslått meg og de som har tildelt må jo ha funnet meg verdig, sier hun i en pressemelding.

I tillegg utnevnes professor emeritus og statsviter Oran R. Young fra USA som æresdoktor. Ifølge universitetet har han gjort et betydelig vitenskapelig arbeid for utvikling av arktisk samarbeid og bidrag til å utvikle forskning med stor relevans for utviklingen av Arktisk. Han har også vært en pådriver for utvikling av Arktisk råd.

Totalt 35 personer er utnevnt til æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet. Den første utnevnelsen skjedde i 1982.

Nyheter fra Troms og Finnmark