Hopp til innhold

Ingen vil være meddommere

Norge har 40.000 meddommere, men likevel trenger store byer over hele landet flere meddommere. I Tromsø kommune er meddommerlista nesten tom.

Tromsø vokser mest i nord
Foto: Tor Richardsen / Scanpix

– Vi mangler 392 meddommere. For at rettssystemet vårt skal fungere, trenger vi mannen og kvinnen på gata for å hjelpe oss, sier varaordfører i Tromsø kommune, Anni Skogman.

Tromsø kommune sliter med å få nok folk til å melde seg som meddommere til både Nord-Troms tingrett og Nord-Hålogaland lagmannsrett.

Meddommere deltar på lik linje med fagdommerne i en rettssak, og skal både vurdere om den tiltalte er skyldig og hvilken straff som eventuelt skal gis.

– Ingen menn på listen

I avgjørelsen teller stemmene til meddommerne like mye som fagdommernes.

I Tromsø kommune har mange har trukket seg fra meddommerlisten, og nå er listen nesten tom. 392 meddommere mangler, og det er særlig menn som trengs.

– Vi har hatt ei forholdsvis lang liste, men folk slutter. Så nå trenger vi både kvinner og menn, men først og fremst menn. Det er nesten ingen menn igjen på listen, sier varaordfører i Tromsø kommune, sier Skogman.

– Burde være flere unge

Alle norske statsborgere mellom 20 og 70 år, som ikke er straffedømt kan jobbe som meddommer. Men de fleste som jobber som meddommer i Tromsø i dag er pensjonister.

– Det burde kanskje vært flere unge folk med, for de fleste som dømmes er jo unge. Kanskje unge meddommere tenker litt annerledes enn oss gamlinger, sier Sigbjørn Andersen.

Han har jobbet som meddommer i 30 år, og er ikke overrasket over at så få vil være meddommere.

– Skal ikke handle om penger

– Det er fryktelig dårlig betalt, så jeg skjønner det godt. Du får dekket tapt arbeidsfortjeneste, men ellers ingenting, sier Andersen.

Avdelingsdirektør i Domstolsadministrasjonen, Erling Moe, mener det må være opp til politikerne å motivere flere til å bli meddommere.

– Hver meddommer får betalt for tapt arbeidsfortjeneste. Vi har forsøkt å få politikerne med på å endre det. Samtidig er det jo ikke penger det skal handle om, det skal jo handle om at det er samfunnsmessige årsaker til at man vil være meddommer, sier Moe.

– Ikke flinke nok til å be om hjelp

Varaordfører Anni Skogman er enig i at meddommermangelen delvis kan skyldes motivasjon, men hun tror ikke det handler om penger for dem som allerede har sagt ja til å være meddommer.

– Vi politikere har kanskje ikke vært flinke nok til å be folk om å komme å være meddommere. Vi ser nok litt for mye i våre egne rekker, og er ikke flinke nok til å gå ut å be om hjelp, sier Skogman.

Gjelder også andre byer

Tromsø kommune bekrefter at det har vært mye fravær blant meddommerne, og at mange har trukket seg fra listen.

Norge har rundt 40 tusen meddommere, men ifølge Domstoladministrasjonen er meddommermangel et problem også i andre store byer i landet.

Oslo har behov for nærmere 10.000 meddommere.