Hopp til innhold

Troms og Finnmark kan slå seg sammen uten enighet om hovedsete

Kommunalminister Monica Mæland involverer seg nå personlig i konflikten. Men hun kommer neppe til å blande seg inn i kampen om hvor hovedsetet skal ligge.

Nobels fredspris 2017 til ICAN.

Den nye kommunal- og moderniseringsministeren Monica Mæland har kun hatt jobben i to uker. Like lenge har hun vært stille om konflikten mellom Troms og Finnmark fylkeskommuner. Nå inviterer hun fylkesordfører Ragnhild Vassvik i Finnmark og fylkesrådsleder Willy Ørnebakk i Troms til møte i Oslo.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Hvis Troms og Finnmark aldri blir enige om toppsjefene skal sitte i Tromsø eller Vadsø, er det ingenting i veien for at de fortsetter lokaliseringsdebatten inn i det neste tiåret.

Det er nemlig ingen lover og regler som krever at de finner ut av det.

– Utover den overordnede plikten til å sørge for at den nye kommunen fungerer fra første dag, foreligger det ingen regler om at kommunen må ha fattet noen endelig beslutninger om lokalisering før sammenslåingen.

Det skriver avdelingsdirektør Mari Jacobsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) til NRK.

Erna Solbergs andre regjering med nye statsråder

Jan Tore Sanner overlot nøkkelen til Kommunal- og moderniseringsdepartementet til Monica Mæland 17. januar i år. Nå inviterer hun

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Inviterer til fredspipe

NRK har de to siste ukene forsøkt å få et intervju med nytilsatt statsråd Monica Mæland i KMD. Tirsdag kom svaret om at hun ikke er tilgjengelig.

Samme dag kom et brev med invitasjon til Troms og Finnmark om å komme til Oslo.

Men det er ingenting som tilsier at hun ønsker å blande seg inn i lokaliseringsdebatten.

– Formålet med møtet er å få en orientering om status for sammenslåingen, samt å diskutere mulig bistand dersom fylkeskommunene trenger det, skriver Mæland.

Begge fylkeslederne er fornøyd med at møtet endelig er kommet på plass, men ingen forventer at statsråden vil ta stilling til lokaliseringsspørsmålet.

Ragnhild Vassvik i forhandlingsmøte

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik i Finnmark fylkeskommune.

Foto: Sidsel Vik / NRK

– Først og fremst vil jeg ha en samtale med Monica Mæland og få henne oppdatert på status. Hva som er grunnlaget for at det er blitt som det er blitt, sier fylkesordfører Ragnhild Vassvik i Finnmark

– Kan man ende opp i en situasjon hvor man aldri blir enig om hovedsete?

– På et eller annet tidspunkt må det jo fattes en beslutning. Om det er fylkestinget eller noen utenfra som pålegger oss, må det komme enighet, sier hun.

Eneste uten fellesnemnd

Willy Ørnebakk

Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk i Troms fylkeskommune.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Forhandlingene mellom Finnmark og Troms er fullstendig fastlåst, hvor ingen blir enige om toppsjef og det er brudd mellom partene. Fylkene har heller ikke blitt enige om sammensetning og arbeidsoppgaver i fellesnemnda.

De er de eneste fylkeskommunene som ikke har satt ned en slik nemnd.

– Vi vil be statsråden om å fastsette sammensetningen av fellesnemnda. Vi vil få på plass et organ som kan begynne å gjøre vedtak. Det er den eneste bistanden vi trenger etter vårt syn, sier fylkesrådsleder Willy Ørnebakk i Troms.

Dét er faktisk en ting som kommunalminister Monica Mæland bestemme.

Også fylkesordfører Vassvik i Finnmark er opptatt av fellesnemnda.

– Hvis departementet vil bistå, ser jeg gjerne frem til det, sier hun til NRK.